Sila s Navaronea (1978)

FORCE 10 FROM NAVARONE (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Za vrijeme Drugog svjetskog rata skupina specijalaca kreće u opasnu misiju rušenja mosta

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: Carl Foreman, Robin Chapman
Uloge: Robert Shaw, Harrison Ford, Barbara Bach, Edward Fox, Franco Nero, ...

Filmografija

Svojevrstan nastavak velikoga ratnog blockbustera "Topovi s Navaronea", snimljenog petnaestak godina ranije, „Sila s Navaronea" jest dostojan nasljednik, jednako dojmljiv spoj ratne akcije i dramskih elemenata. Redatelj Guy Hamilton dokazao se režiranjem triju filmova o Jamesu Bondu i njegova se sposobnost razložnog pričanja priče bez gubljenja atraktivnosti borbenih sekvenci i ovdje jako dobro očituje.

Za vrijeme najtežih bitki u Drugome svjetskom ratu, dok Hitlerove trupe polako osvajaju sve veći dio Europe, američki poručnik Mike Barnsby (Harrison Ford) ima plan za ozbiljan napad na naciste. Za to mu trebaju najvještiji i najopasniji vojnici na svijetu, Odred 10, koji je upravo trijumfalno dovršio svoj zadatak u Navaroneu. Njihova nova misija jest rušenje strateški važnog mosta u Jugoslaviji, što će im otežati izdajica u njihovim redovima. Grupin vođa Keith Mallory (Robert Shaw) zna tko je izdajnik, ali to ne može dokazati pa svoja saznanja čuva za sebe. Odred 10 se pridružuje partizanskim postrojbama, ne znajući da je riječ o prerušenim njemačkim saveznicima.

Harrison Ford ovim je filmom najavio veliku karijeru, koja je eksplodirala nastupima u trilogijama o Indiani Jonesu i "Ratovima zvijezda", dok ostatak glumačke postave, među ostalima, sačinjavaju Robert Shaw, Franco Nero i Barbara Bach, koja igra ženu u koju je Fordov lik zaljubljen.


Komentari (2)

Foto