Komančerosi (1961)

THE COMANCHEROS (Originalni naziv)

vestern

Teksaški rendžer se mora ubaciti među Komančerose, opasne razbojnike u paktu s Indijancima

 
Režija: Michael Curtiz
Scenarij: James Edward Grant, Paul Wellman
Uloge: John Wayne, Stuart Whitman, Nehemiah Persoff, Lee Marvin, Michael Ansara, ...

Filmografija

Kada bi se provela anketa o tome koji holivudski glumac u sveukupnoj filmskoj povijesti s najvećim pravom može ponijeti titulu naj-Amerikanca, teško da bi se netko čiste savjesti mogao opredijeliti za bilo koga drugog osim Johna Dukea Waynea. Vojska obožavatelja gorostasnom je kauboju, koji je tako dugo držao filmske Indijance na pristojnoj udaljenosti od "rafinirane" bjelačke civilizacije, pripisivala imidž staromodnog super domoljuba. To nije uopće čudno s obzirom na to što je Wayne kao prednost imao scenski talent i urođenu karizmu.

Klasik američkog vesterna pružit će nam obilje adrenalinske zabave i pucnjave koja ljubitelje filma ostavlja bez daha.

Temeljen na priči I. Wellmana, ovaj klasik američkog vesterna u glavnoj ulozi nam predstavlja glumačku zvijezdu Johna Waynea u ulozi kapetana Jakea Cuttera i Stuarta Whitmana u ulozi Paula Regreta kao vragolastih kockara i teksaških rendžera. Nakon što se nerado pridruže vojsci, tragaju za komančerosima, odbjeglim bijelcima koji u savezu s Indijancima krijumčare oružje i alkohol. Pilar (Ina Balin) , kći suludog šefa komančerosa Grailea (Nehemiah Persoff), spašava Jakea i Paula kad ih bjegunci uhvate. Pilar će se zaljubiti, a nakon iščekivanog klimaksa bitke gledatelji će s nestrpljenjem čekati rasplet priče u kojemu će netko od kauboja odjahati u zalaz sunca.

Vestern "Komančerosi" posljednji je film legendarnog holivudskog redatelja mađarskog podrijetla Michaela Curtiza, potpisnika nekih od najpopularnijih američkih filmova (Casablanca, Pustolovine Robina Hooda). Iako je film snimao teško bolestan, Curtiz je "Komančerose" režirao majstorski. Dinamičan, zabavan, duhovit i glumački besprijekorno odrađen, Curtizov je film prava poslastica za sve poklonike vesterna i klasičnog Hollywooda. Uz legendarnog J. Waynea (Tragači, Rio Bravo, Prava hrabrost, Moja draga Klementina) nastupaju S. Whitman (Znak), L. Marvin (Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea, 12 žigosanih') i J. Elama (Podržite svog lokalnog šerifa). Dojmljivu ulogu odigrala je I. Balin (Najveća priča ikad ispričana). Autor sjajne glazbe je Elmer Bernstein (Sedmorica veličanstvenih, Doba nevinosti)

Glumeći u sporednim ulogama, u filmu se pojavljuju veterani vesterna poput Leeja Marvina, Boba Steelea i Guinna "Big Boy" Williamsa. Komančerosa su filmski povjesničari često uspoređivali s još jednim odličnim westernom - Divljom hordom Sama Peckinpaha.


Komentari (3)

Foto