Labirint (2002)

LAVIRINT (Originalni naziv)

triler avantura

Priča prati neobične avanture čovjeka koji istražuje smrt prijatelja iz djetinjstva

 
Režija: Miroslav Lekić
Scenarij: Igor Bojović, Miroslav Lekić
Uloge: Dragan Nikolić, Maja Sabljić, Branislav Lečić, Katarina Radivojević, ...

Filmografija

Atraktivne lokacije starih dijelova Beograda i tamnica tvrđave Kalemegdan pružile su izvrsnu vizualnu pozadinu te osigurale mističnu uvjerljivost kojom se "Labirint" Miroslava Lekića ("Stepenice za nebo", "Dogodilo se na današnji dan", "Nož"...) izdigao iznad počesto klišejiziranog izraza najnovije srpske kinematografije. Ovaj, po definiciji redatelja, religiozni triler puno je ozbiljniji i sistematičniji od svojih konkurenata, kako u svojoj namjeri, tako i besprijekornoj realizaciji, a još jednom u nizu svojih odličnih uloga briljira legendarni Dragan Nikolić.

Tajne davne prošlosti još uvijek more Beograd, grad na dvije rijeke, a drevne kršćanske sekte koje su jednom bile aktivne na njegovom području ostavile su snažan pečat na generacije i generacije u ovom snažnom, tajanstvenom trileru redatelja Miroslava Lekića.

U svojevrsnom vrtuljku prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pratimo neobične avanture Popa (Dragan Nikolić), kojega još uvijek muči smrt prijatelja iz djetinjstva. Našavši se u ljubavnom trokutu između majke i kćeri, Popa će snaći i brojni neobjašnjivi događaji koji će ga odvesti na mjesta za koja nije ni slutio da postoje. Kako bi se iz cijele situacije izvukao, morat će odgovoriti na pitanja čija rješenja nikad nije pomišljao tražiti.

"Lavirint" (2002), intrigantna priča o naslijeđu tajanstvene sekte iz početaka kršćanstva, film je srpskoga scenarista i redatelja Miroslava Lekića u kojemu se isprepleću daleka prošlost i sadašnjost, stvarnost i fikcija. Riječ je o vrlo ambicioznom projektu filmaša koji je debitirao devedesetih godina filmom "Stepenice za nebo", a najviše se pročuo ekranizacijom kontroverznoga romana "Nož" Vuka Draškovića (1999). Ujedno, riječ je i o vjerojatno najsloženijem projektu suvremene srpske kinematografije koji je impresivan, ako ni po čemu drugome, onda po 40 kilometara snimljene vrpce, 1500 kadrova, 160 scena i golemome troetažnom studiju od 4000 kvadrata izgrađenom u studijima "Avala filma". Lekić se već dokazao kao dobar zanatlija sklon žanrovskome filmu.

U tome smislu, "Lavirint" je za balkanske prilike natprosječno produciran i solidno režiran klasični triler o tajanstvenim silama koje iz duboke prošlosti ravnaju našim životima. Poticajan scenarij osigurava napetost i neizvjesnost koje rastu iz kadra u kadar, a dobrome ukupnom dojmu pridonose uvjerljivi glumci, osobito Dragan Nikolić.

 


Komentari (2)

Foto