Dijamanti su vječni (1971)

Diamonds Are Forever (Originalni naziv)

akcija triler avantura

James Bond mora pronaći i uništiti zloglasnog vođu kriminalne organizacije Spectre

 
Režija: Guy Hamilton
Scenarij: Richard Maibaum, Tom Mankiewicz
Uloge: Sean Connery, Jill St. John, Charles Gray, Bernard Lee, Lana Wood, ...

Filmografija

Nakon što je Bonda glumio u "Samo dvaput se živi" (1967.), Sean Connery četiri se godine odmarao od te uloge i nastupao u drugim, umjetnički ambicioznijim filmovima. Kad je napokon pristao ponovno glumiti Bonda, publika je bila oduševljena. "Dijamante" je režirao Guy Hamilton (r. 1922.), redatelj i jednog prijašnjeg nezaboravnog Bonda - "Goldfingera".

Nakon mnogo traženja britanski tajni agent James Bond (S. Connery) pronađe Ernsta Stavroa Blofelda (C. Gray), vođu međunarodne zločinačke organizacije SPECTRE, i ubije ga. Bila je to sasvim osobna osveta jer je Blofeld u jednoj prijašnjoj Bondovoj pustolovini ubio ženu s kojom je Bond - prvi i posljednji put - bio oženjen. "M" (B. Lee) ga nakon toga šalje na novi zadatak. U južnoafričkim rudnicima vadi se 80% svjetskih dijamanata, no golem dio tih dijamanata već neko vrijeme ne stiže na svoja uobičajena odredišta. Netko ih krade.
Kradljivci možda žele utjecati na cijenu dijamanata na svjetskom tržištu, a možda imaju i neke druge namjere. Britanska tajna služba otme jednog kurira koji ukradene dijamante prenosi iz Amsterdama u Ameriku. Njegovo ime i "ulogu" preuzme Bond. Osoba od koje će dobiti dijamante je lijepa Tiffany Case (J. St. John). Ali, čovjek čiji je identitet Bond preuzeo pobjegne Britancima i napadne Bonda u Amsterdamu. Pred stanom Tiffany Case Bond ga u samoobrani ubije.
Leš tog čovjeka, kojeg će predstaviti kao svog brata, Bond će zajedno s Tiffany otpratiti na kremiranje u Las Vegas. Na lešu, u lijesu, bit će skriveni dijamanti. Kad stigne u Las Vegas, Bond će ubrzo otkriti šokantnu novost - ne samo da Blofeld nije mrtav nego on stoji iza krađe dijamanata. Njegov je cilj zagospodariti svijetom. Bond će se tako naći u jednoj od svojih najnapetijih i najdinamičnijih pustolovina koja će imati spektakularni finale.

Komentari (2)

Foto