Jesen Čejena (1964)

CHEYENNE AUTUMN (Originalni naziv)

vestern povijesni

Čejeni nakon protjerivanja i omalovažavanja odluče svoju zemlju povratiti oružijem

 
Režija: John Ford
Scenarij: James R.Webb, Mari Sandoz
Uloge: Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, Sal Mineo, Dolores del Rio, ...

Filmografija

Povijesna kronika "Jesen Čejena" predzadnji je film legendarnog američkog redatelja Johna Forda i njegov posljednji vestern. Realizirano na kraju redateljeve najzrelije faze, "Jesen Čejena" je značenjski iznimno bogato ostvarenje, prožeto sjetom i pesimizmom.Film je snimljen na Fordovoj omiljenoj lokaciji, Dolini spomenika, a glumačku ekipu predvode sjajni, ove godine preminuli Richard Widmark i lijepa Carroll Baker. Sjajni snimatelj William H.Clothier bio je nominiran za Oscara.

Amerika, 1878. Godinu dana nakon što su sa svoje zemlje protjerani u siromašni rezervat, pripadnici indijanskog plemena Čejena čekaju delegaciju američkog kongresa kako bi je informirali o svojom teškom položaju. U novoj zemlji je, naime, od 1000 doseljenih Indijanaca prvu godinu preživjelo njih samo 286.

Indijanci i vojna postrojba za njih zadužena čekaju i čekaju kongresmene, no na koncu umjesto njih stiže vijest da zbog vjetra i odmaranja za večernji bal ipak neće doputovati.

Ponosni Indijanci odluče da je bilo dosta i odlaze, a razočarani su i požrtvovna kvekerica Deborah Wright (C. Baker), koja pomaže Čejenima, i vojnik, kapetan Thomas Archer (R. Widmark), pun razumijevanja za indijanske probleme. Nakon toga, Čejeni ponovno uzimaju puške u ruke i odluče se vratiti na svoju zemlju.

 


Komentari (2)

Foto