Dvije sestre za kralja (2008)

The Other Boleyn Girl (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Dvije sestre bore se za naklonost kralja Henryja VIII

 
Režija: Justin Chadwick
Scenarij: Peter Morgan, Philippa Gregory
Uloge: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Jim Sturgess, Mark Rylance

Filmografija

Britanski redatelj Justin Chadwick, uz pomoć scenarista Peter Morgan ("The Deal", "The Queen"), uspješno je realizirao zanimljivu povjesnu dramu o životu sestara Boleyn, koje su u vrijeme kralja Henryja VIII uživale veliku popularnost. Scenarij je adaptacije istoimene novele poznate britanske spisateljice Philippe Gregory.

Sestre Anne (N. Portman) i Mary Boleyn (S. Johansson) pod pritiskom su oca i ujaka koji traže od njih da očuvaju obiteljsko ugledno nasljeđe i da osiguraju njihov prosperitet time da jedna od njih zadobije ljubav engleskoga kralja Henrika VIII. (E. Bana). Međutim, kako se one nastane na dvoru, shvate da je ondje život mnogo kompliciraniji, nego što je bio u provinciji gdje su ranije živjele. Uskoro se i njih dvije, od sestara koje se vole, pretvore u dvije suparnice. U početku se čini da je Mary osvojila kraljevo povjerenje i postala njegova ljubavnica i rodi mu nezakonito dijete. Usprkos tome Mary nije svjesna koliko je njezina sestra lukava. Ne samo da je sestru uspjela izgurati u drugi plan u kraljevim očima, nego ga je uspjela odvratiti i od njegove žene, kraljice Katarine Aragonske. Anne sve čini samo da postane buduća kraljica...
"Dvije sestre za kralja" vrlo je dobro režiran kostimirani film nastao na predlošku popularnog pseudopovijesnog romana engleske autorice Philippe Gregory. Sugestivno je to ispričana priča o rivalstvu dviju sestara plemićkoga podrijetla, u izvrsno dočaranom kontekstu engleskoga 16. stoljeća.
Raskošnih kostima, dvorskoga ambijenta i sjajno ocrtanih odnosa među likovima (osobito valja istaknuti sjajan prikaz razvoja sestrinskog odnosa koji se od privrženoga pretvori u pravo suparništvo), film je uspjelo djelo koje je prepoznala i većina kritičara, a nije izostao ni solidan uspjeh među gledateljima. "Dvije sestre za kralja" režirao je engleski glumac i redatelj Justin Chadwick koji je glavne uloge povjerio provjerenim glumicama Scarlett Johansson, Nathalie Portman, Kristin Scott Thomas te drugima, dok u glavnoj muškoj ulozi, naime slavnoga Henrika VIII, nastupa slavni australski glumac hrvatskog podrijetla, Eric Bana.

Komentari (1)

Foto