Nebo i zemlja (1993)

Heaven and Earth Changed Places (Originalni naziv)

akcija ratni biografski

Film prema istinitoj priči o ratnim patnjama mlade vijetnamske seljanke

 
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Le Ly Hayslip, Jay Wurts
Uloge: Tommy Lee Jones, Joan Chen, Dr. Haing S. Ngor

Filmografija

Oliver Stone, redatelj filma, borio se svojedobno u vijetnamskom ratu. “Nebo i zemlju” snimio je, kako bi, rekao je, “taj rat predstavio i iz drugog kuta”. Taj “drugi kut” iskustvo je jedne Vijetnamke. Film se temelji na dvjema autobiografskim knjigama Vijetnamke Le Ly (Hiep Thi Le) “Kad su nebo i zemlja zamijenili mjesta” i “Dijete rata, žena mira”.

Nebo i zemlja dirljiva je saga o ustrajnosti unatoč neizrecivoj patnji. U posljednjem filmu njegove vijetnamske trilogije (Platoon i Born On the Fourth of July), Oliver Stone okreće se od iskustva američkih vojnika prema strašnom utjecaju rata na vijetnamski narod.
Film počinje u idiličnom selu u središnjem Vijetnamu, u kojem narod već tisućama godina živi istim načinom života. Nakon izbijanja rata nastaje kaos, a glavna junakinja Le Ly rastrgana je između sjevernjačkih i južnjačkih snaga. Odvojena od svoje obitelji, Le Ly dospijeva u zatvor boraca Južnog Vijetnama koji na njoj iskušavaju različite taktike, uključujući i elektrošokove, a kad je napokon oslobode, postaje žrtvom silovanja okrutne skupine članova Vijetkonga. Bježi u Sajgon, gdje ostaje trudna sa svojim poslodavcem i dobiva otkaz. Pokušava preživjeti od prostitucije sve dok je časnik američkih specijalnih postrojbi Steve Butler (Tommy Lee Jones) iznenada ne zaprosi i pozove da se s njime vrati u Ameriku. Ona pristaje na brak i seli se s njim u San Diego, ali ondje shvaća da je njemu teže nego njoj prilagoditi se životu u Americi nakon vojske.

Komentari (0)

Foto