Noći krvavog mjeseca (1948)

BLOOD ON THE MOON (Originalni naziv)

drama vestern

Savjesnog kauboja kao revolveraša unajmi bivši partner koji želi rančerima preoteti posao

 
Režija: Robert Wise
Scenarij: Luke Short, Lillie Hayward
Uloge: Robert Mitchum, Barbara Bel Geddes, Robert Preston, Walter Brennan, ...

Filmografija

Ugledni holivudski redatelj Robert Wise, najpoznatiji po Oscarima nagrađenim visokobudžetnim projektima "Priča sa zapadne strane" i "Moje pjesme, moji snovi", po mnogima je najbolje filmove snimio na početku karijere, režirajući niskobudžetne žanrovske filmove živopisnih likova i tjeskobne atmosfere (Namještaljka, Kradljivac tijela).

Kauboj Jim Garry (R. Mitchum) putujući prerijom naleti na skupinu kauboja kojoj zapovjeda rančer John Lufton (Tom Tully). Rančer sumnja da je Garry plaćenik kojega je angažirao njegov neprijatelj Tate Riling (R. Preston) i ponudi mu posao. Garry odbije ponudu i u obližnjem gradu pronalazi Rilinga, nekadašnjeg partnera, koji mu je uistinu ponudio posao. Riling je okupio šaroliku ekipu, sastavljenu od poštenih ljudi ali i profesionalnih revolveraša, s namjerom da Luftonu otme posao. Garry počinje raditi za Rilinga no savjest mu ne da mira, pa se ubrzo sukobi s bivšim partnerom. Istodobno, sve više mu se sviđa Luftonova kći Amy (B. Bel Geddes)...

Ovaj vestern živopisnih likova i tjeskobne atmosfere neobično je ostvarenje u kojem osim vesterna nalazimo tragove još jednog ključnog američkog žanra - film noira. Ništa čudno, znamo li da je direktor fotografije bio Nicholas Musuraca i da glavnu ulogu igra jedan od vodećih protagonista noir epohe Robert Mitchum. Podsjetimo se, Musuraca i Mitchum godinu dana prije ovoga filma surađivali su na noir remek-djelu Jacquesa Tourneura "Iz prošlosti". Osim Mitchuma, u filmu su izvrsne uloge ostvarili R. Preston (Kako je osvojen Divlji zapad, Šampion rodea) i W. Brennan, jedan od ponajboljih američkih karakternih glumaca svih vremena, trostruki osvajač Oscara za najbolju epizodnu ulogu i legendarni Stumpy iz "Rio Brava".


Komentari (0)

Foto