James Bond 007: Nikad ne reci nikad (1983)

NEVER SAY NEVER AGAIN (Originalni naziv)

akcija triler avantura

J. Bond mora uništiti zločinačku organizaciju SPECTRE koja je ukrala nuklearne projektile

 
Režija: Irvin Kershner
Scenarij: Kevin McClory, Jack Whittingham
Uloge: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera, ...

Filmografija

Iako je Sean Connery 1971. izjavio kako više nikada neće glumiti Bonda, dvanaest godina kasnije ipak je porekao svoje riječi snimivši ovaj remake "Thunderballa" iz 1965. (redatelj Terence Young). Film je upisao i jednu nominaciju za Zlatni globus, a često se susreće i komentar kritike da onaj tko nije pogledao Seana Conneryja u ulozi agenta 007, nije nikada upoznao pravog Jamesa Bonda.

Novi M (E. Fox) zabrinut je jer mu se čini da James Bond (S. Connery) više nije u dobroj formi, pa ga šalje na boravak u specijalnu "zdravu" bolnicu. Sasvim slučajno Bond postaje svjedok aktivnosti tajne organizacije SPECTRE koja je ugradila kopiju rožnice američkog predsjednika američkom časniku Jacku Petachiju. Iskorištavaju ga za dobivanje dozvole da se u pokusnom lansiranju projektila lažne glave zamijene pravim nuklearnim glavama. Ispaljeni projektili dolaze u ruke terorista koji ucjenjuju vlade cijelog svijeta tražeći goleme sume novca. Bond odlazi na Bahame gdje upoznaje Domino (K. Basinger), Petachijevu sestru i ljubavnicu ekscentričnog Maximilliana Larga (K. M. Brandauer). Odmah po dolasku prepoznaje ga lijepa SPECTRE-ova agentica Fatima Blush (B. Carrera) s kojom će se morati više puta obračunavati. Kad Domino shvati da joj Maximillian taji kako je njezin brat mrtav, okreće se protiv Larga i pomaže Bondu...
Godina 1983. bila je sasvim neobična za najpoznatiju filmsku franšizu pa su snimljena čak dva nastavka najduljeg filmskog serijala svih vremena. Tako Rogera Moora gledamo u "Octopussyju" dok se Sean Connery vraća ulozi slavnog tajnog agenta u "Nikad ne reci nikad". Iako je nakon "Dijamanti su vječni", rekao nikad više, Sean Connery pojavio se i u ovom nastavku popularnog akcijskog serijala. Jednu od prvih većih uloga ovdje je zabilježila i lijepa oskarovka Kim Basinger, koju, uz zlicu Barbaru Carrera, mnogi fanovi proglašavaju najljepšom Bond djevojkom svih vremena.
U manjoj se ulozi pojavljuje i Rowan Atkinson, fantastični britanski komičar kojega je kasnije dočekala blistava zvjezdana karijera ponajviše zahvaljujući sjajnim nastupima u ulozi blesavog Mr. Beana. Iako u mnogim stvarima ostaje vjeran klasičnoj bondovskoj formuli, za razliku od ostalih Bond izdanja, "Nikad ne reci nikad" bilježi i mnoga odstupanja od klasične 007 šablone.

Komentari (2)

Foto