Žena sokol (1985)

LADYHAWKE (Originalni naziv)

romantika avantura fantastika

Dvoje prokletih ljubavnika u srednjovjekovnoj Francuskoj traži način da budu zajedno

 
Režija: Richard Donner
Scenarij: Edward Khmara
Uloge: Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Leo McKern, John Wood

Filmografija

Najviše kritika filmu bilo je upućeno na račun glazbenog predloška u filmu. "Žena sokol" je svojedobno bio revolucionaran film jer je korištena pop glazba osamdesetih koju izvodi Londonski filharmonijski orkestar. Koliko je pridonijela uspjehu filma svojom osuvremenjenom orkestralnom i zborskom epikom, govori i podatak da je film "Žena sokol" dvostruko nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg zvuka i zvučnih efekata.

Prokleti do vječnosti, dvoje ljubavnika u srednjovjekovnoj Francuskoj očajnički traže način kako da ponovno budu zajedno. Čini se da im ne može pomoći ni jedna zemaljska sila jer noću on postaje vuk, a danju ona se pretvara u sokola.

Lopov Phillipe Gastone ( Matthew Broderick), poznat i po nadimku Miš, bježi iz tamnice Aquila. Uskoro počinje nemilosrdna potjera koju predvodi Bishop od Aguile (John Wood), ali bjegunca spašava vitez, kapetan Navarre (Rutger Hauer). Plemenitog Navarrea također love već dvije godine, otkada je pobjegao s Lady Isabeau ( Michelle Pfeiffer) za kojom Bishop oduvijek žudi. Posljedica je kletva koju je Bishop bacio na njih dvoje; noću se Navarre pretvara u vuka, a Isabeau danju u sokola. Ljubavnici su neprestano mučeni svojim transformacijama i mogu se vidjeti samo na časak, u zoru. Navarre moli Phillipea za pomoć da uđe ugrad i ubije dobro čuvanog Bishopa. Uspijeva u svojim molbama i njih dvojica kreću da unište Bishopa i prekinu zlu kletvu bačenu na ljubavnike.

Rutger Hauer i Michelle Pfieffer oduševit će mnoge svojom dražesnom i dojmljivom glumom u priči o srednjovjekovnoj ljubavi i čežnji koja podsjeća na univerzalne epske uzore.


Komentari (0)

Foto