Povratak u raj (1998)

Return to Paradise (Originalni naziv)

triler drama romantika

Dvojica prijatelja moraju odlučiti da li će pomoći trećem koji je osuđen na smrtnu kaznu

 
Režija: Joseph Ruben
Scenarij: Pierre Jolivet , Olivier Schatzky
Uloge: Vince Vaughn, Joaquin Rafael (Leaf) Phoenix, Anne Heche, David Conrad, ...

Filmografija

U teoriji igara zatvorenikova dilema jedna je od najpoznatijih matematičko-filozofskih konstrukcija. Riječ je o tome da dvojica optuženika mogu istodobno priznati krivicu i tako dobiti istu, manju kaznu ili se naći u položaju da vlastito priznanje ne slijedi priznanje onog drugog što povlači maksimalnu kaznu. Ta je dilema u središtu ova drame.

Trojica mladih Amerikanaca John zvan Sheriff (V. Vaughn), Lewis (J. Phoenix) i Tony (D. Conrad) provode odmor u Maleziji prepuštajući se jednonoćnim vezama i uživanju lakih droga. Sheriff i Tony se vraćaju kući, a Lewis odluči otputovati u Indoneziju. New York, dvije godine poslije. Sheriffu pristupi odvjetnica Beth Eastern (A. Heche) obavijestivši ga da je Lewis zbog droge u Maleziji osuđen na smrtnu kaznu. Do izvršenja presude ostalo je samo osam dana, a Lewisu je jedini spas da i Sheriff i Tony priznaju posjedovanje droge kako ne bi bio osuđen kao krijumčar narkoticima. Sheriff i Tony nađu se pred najtežom odlukom u životu, a za priču se zainteresira i novinarka M. J. Major (J. Pinkett Smith)...

Prema scenariju Wesleyja Stricka i Brucea Robinsona film je režirao Joseph Ruben (Očuh, Dreamscape). Rubenov film tako otpočetka gradi napetost temeljenu na ogoljenim dvojbama o vlastitom konformizmu, odnosno o žrtvovanju za drugog. Sadržajnu slojevitost prati istančana vizualizacija pri čemu se skladno izmjenjuju kadrovi tropskih plaža, sumornog New Yorka, elegantnih interijera na Manhattanu i neljudskih uvjeta u malezijskim zatvorima. U glavnim su ulogama V. Vaugh (Pazi, lopta!, Starsky & Hutch) i D. Conrad (The Weekend, serija Par nepar) kao dvojica prijatelja u zatvorenikovoj dilemi, zatim J. Phoenix (Gladijator, Hotel Ruanda) koji u Maleziji čeka izvršenje smrtne kazne, te A. Hache (Predsjedničke laži, Šest dana sedam noći) kao odvjetnica. Četvero središnjih interpreta sugestivno su odradili svoj posao, a film je dobio vrlo dobre kritike.


Komentari (12)

Foto