Morski vuk (1993)

The Sea Wolf (Originalni naziv)

drama

Remake istoimenog filma iz 1941. godine o psihotičnom kapetanu broda

 
Režija: Michael Anderson
Scenarij: Andrew J. Fenady, Jack London
Uloge: Charles Bronson, Christopher Reeve, Catherine Mary Stewart, Marc Singer, ...

Filmografija

Prva ekranizacija romana realizirana je već 1913. pri čemu se i sam pisac našao u manjoj ulozi. Do danas je Morski vuk dobio dvoznamenkasti broj filmskih prilagodbi, a najpoznatija je među njima pustolovna drama iz 1941. u režiji oskarovca Michaela Curtiza koji ju je snimio godinu dana prije "Casablance".

Humphrey Van Weyden (C. Reeve) bogati je nasljednik i pisac iz San Francisca s početka 20. stoljeća čije kritike izazivaju gnjev njegovih društvenih meta. Nakon jedne takve rasprave na prijamu njegovog prijatelja iz Sausalita, Humphrey krene brodom kući. Na putu upozna lijepu Flaxen Brewster (C. M. Stewart) koja ga s ocem pokuša okrasti, ali sve prekine sudar s drugim brodom. Mladi pisac i prevarantica među rijetkima su preživjelima, a iz mora ih izvuče posada jedrenjaka Ghost koji lovi tuljane. Iako Humphrey pomisli da će ih brod odmah prebaciti u San Francisco, njegov kapetan Larsen zvani Vuk (C. Bronson) ima drukčije planove. Ne želi promijeniti smjer plovidbe niti pristaje na nagradu koju mu ponudi Humphrey te se počne iživljavati na došljacima. Humphrey završi kao pomoćnik u kuhinji Thomasa C. Mugridgea (C. Revill), dok se teško ozlijeđena Flaxen jedva oporavi uz pomoć dr. Picarda (L. Cariou). Iako i među posadom vlada nezadovoljstvo kapetanovom tiranijom, brodolomce će jedino podržati buntovni Johnson (M. Singer)...
Jedan od najznačajnijih pisaca u povijesti američke književnosti Jack London (1876.-1916.) u svoje je romane i novele redovito unosio vlastita životna iskustva i preokupacije. Tako se u Londonovu romanu Morski vuk iz 1904. osjeća štošta iz njegovih mladenačkih pustolovina i pomorskih putovanja tijekom kojih je radio i kao mornar.
Ovaj TV film okupio je poznatu glumačku ekipu na čelu s akcijskim zvijezdama C. Bronsonom (Bilo jednom na Divljem zapadu, serijal Smrtonosna želja) i C. Reeveom, naslovnim junakom serijala Superman. Relativno nova filmska inačica priče vjerno prati literarni izvornik nastojeći istodobno uprizoriti obje sastavnice Londonova djela: pustolovni duh i psihološku studiju likova. Pritom Bronson oduševljava rafiniranošću glumačke izvedbe, a zahvalnog partnera dobio je u C. Reeveu. Film je režirao proslavljeni Michael Anderson, nominiran za Oscara za ekranizaciju klasika Julesa Vernea Put oko svijeta u 80 dana. U ostalim su ulogama C. M. Stewart (Cafe Romeo, mini-serija Hollywoodske supruge), te L. Cariou (Gospodin Schmidt, Into the Storm). Film je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji najbolje glazbe (skladatelj Charles Bernstein).

Komentari (0)

Foto