Muha (1986)

The Fly (Originalni naziv)

horror drama sf

Neuspjeli eksperiment, znastvenika počinje pretvarati u hibrida između muhe i čovjeka

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: Charles Edward Pogue, George Langelaan
Uloge: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz, Joy Boushel, Leslie Carlson, ...

Filmografija

Film koji je dobio nagradu Oskar za najbolju masku režirao je kultni redatelj David Cronenberg, autor koji je svojim radovima rušio sve filmske granice, a svojim avangardnim pristupom predviđao kinematografske pojave i do dvadeset godina unaprijed. Jedan od njegovih najvećih uspjeha je i film "Muha", koji je remake kultnog uratka Kurta Neumanna iz 1958. godine. Sjajnu ulogu u filmu, koji kritičari nazivaju spojem SF‑a, horora i melodrame, pružio je Jeff Goldblum, glumac nominiran za Oscara.

Seth Brundle (Jeff Goldblum) je briljantni znanstvenik koji je izumio stroj sposoban da živa bića i predmete rastavi na molekule, nevidljivim putem prenese na daljinu i ponovno sastavi. Poziva novinarku Veronicu Quaife (Geena Davis) da zabilježi i dokumentira njegovo revolucionarno otkriće.

Novinarka se ubrzo zaljubi u znanstvenika što razljuti njezinog bivšeg dečka Stathisa Boransa (John Getz) koji ne može prihvatiti da je njihova veza gotova. Stvari kreću nizbrdo kad se, za vrijeme eksperimenta, sa Sethom u stroju nađe muha.

Znanstvenik se počinje mijenjati i njegova fizička snaga se dramatično povećava. Seth uživa u novostečenim moćima, ali njegovo ponašanje postaje sve agresivnije. Veronica dobro pretpostavlja da je nešto pošlo po zlu za vrijeme teleportacije jer Seth sve više od čovjeka postaje muha.


Komentari (2)

Foto