četvrtak, 25.04.2024 10:50

Odmetnice (2006)

BANDIDAS (Originalni naziv)

akcija kriminalistički vestern

Dvije Meksikanke zajedno pljačkaju banke i osvećuju se opakom revolverašu ubojici

 
Režija: Espen Sandberg, Joachim Roenning
Scenarij: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Uloge: Penélope Cruz, Salma Hayek, Steve Zahn, Dwight Yoakam, Sam Shepard, ...

Filmografija

Snimljena u koprodukciji glasovitog i nagrađivanog francuskog redatelja Luca Bessona koji uz Roberta Marka Kamena potpisuje i scenarij filma, akcijska vestern komedija "Odmetnice" dinamično je i ležerno ostvarenje koje osvaja ugođajem i gotovo stripovski pomaknutim situacijama i karakterima protagonista.Pregledna režija uigranog redateljskog dvojca J. Roenninga i E. Sandberga kao i raspoloženi nastupi P. Cruz i za režiju biografske drame "Frida" za Oscara nominirane S. Hayek skladno se nadovezuju.

Meksiko tijekom druge polovice 19. stoljeća. Samouvjerena Sara Sandoval (S. Hayek) atraktivna je, temperamentna i u Europi klasično obrazovana mlada Meksikanka, pomalo hirovita i razmažena kći bogatog i utjecajnog zemljoposjednika don Diega Sandovala (I. "East" Carlo). Nakon što je doznao da će u njihovom kraju uskoro početi izgradnja željezničke pruge, don Diego je s okolnog zemljišta odlučio milom ili silom potjerati sve siromašne seljake, a za to je unajmio plaćenika i hladnokrvnog revolveraša Tylera Jacksona (D. Yoakam).

Jedna od prvih Tylerovih žrtava je skromni seljak Pedro Alvarez (G. Cervantes), pošteni zemljoradnik i otac dobrodušne djevojke Marie (P. Cruz). Nakon što joj Jackson teško rani oca i zapali imanje, Maria odluči pod svaku cijenu osvetiti se. U međuvremenu, Jackson otruje Sarina oca, te preuzme nadzor nad njihovom hacijendom. Shvativši da ima posla s bezobzirnim ubojicom, Salma uspije pobjeći te, i sama odlučna osvetiti se Jacksonu, krene u pljačku banke.

Istodobno, na poziv guvernera (H. Elizondo) u Meksiko stiže nespretni njujorški istražitelj Quentin (S. Zahn), zbunjeni mladić zaručen za Clarissu (A. Blaser), kćer poslovnog čovjeka Ashea (D. Arndt). A kad se Sara i Maria istodobno zateknu u pokušaju pljačke banke, dvije će djevojke ujediniti snage i zajednički krenuti u osvetu.

 


Komentari (1)

Foto