Oko sokolovo (2008)

Eagle Eye (Originalni naziv)

akcija triler

Dvoje stranaca upleteno je u smrtonosnu igru kroz koju ih vodi tajanstveni glas

 
Režija: D.J. Caruso
Scenarij: John Glenn, Travis Wright
Uloge: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Anthony Mackie, ...

Filmografija

Nakon uspjeha njegovog prethodnog filma, "Disturbia", redatelj D.J. Caruso ponovo je angažirao Shiu LaBeoufa ("Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull", "Transformers") kao glavnu ulogu u njegovom najnovijem filmu.

Gledatelje koji od filma traže barem suvislu, ako već ne inteligentnu priču, "Oko sokolovo" prilično će iznervirati. Junaci prolaze kroz niz nevjerojatnih događaja kojima upravlja superračunalo, iz scene u scenu sve neuvjerljivijie. Brojne scene će se pak doimati poput kopiranja loših kopija dobrih originala. Sve bi to možda bilo i donekle prihvatljivo da je riječ o ironiziranju klišeja akcijskog žanra, no "Oko sokolovo" nije zamišljen kao parodija, nego kao ozbiljan film.
Za one kojima logika radnje i originalnost nisu presudni, treba reći da film nudi gomilu dojmljive pirotehnike, nabrijani ritam i spotovsku montažu s kadrovima čija duljina tek rijetko prelazi nekoliko sekundi. Neiskusnija publika možda neće ni prepoznati plagiranja kultnih filmova, od 'Sjever, sjeverozapad' i 'Čovjeka koji je previše znao' Alfreda Hitchcocka do '2001: Odiseje u svemiru' Stanleyja Kubricka, već će brojne scene vezati za novije filmove koji su se služili istim uzorima, premda nikada u tolikom besramnom opsegu.
Jerry i Rachel (Shia LaBeouf i Michelle Monaghan), dvoje su ljudi koje je spojio isti tajanstveni glas koji čuju putem mobitela i ucjenom ih prisilio da rade ono što on želi. Riječ je o prilično jednodimenzionalnim karakterima koji trče filmom poput likova videoigre.
Dok je Michelle Monaghan pokušala pretvoriti Rachel u nešto više od obične lutke koja se bespomoćno koprca u rukama scenarista i redatelja, Shia LaBeouf ostaje monoton u jednom (u većini filmova istom) bezličnom liku čime još jednom potvrđuje da mu je glumački raspon prilično uzak.
Goran Ivanišević

Komentari (2)

Foto