13 Tzameti (2005)

13 Tzameti (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Tinejdžer se spletom okolnosti zatekne u starom dvorcu kao sudionik u ruskom ruletu

 
Režija: Géla Babluani
Scenarij: Géla Babluani
Uloge: George Babluani, Pascal Bongard, Aurélien Recoing, Fred Ulysse, ...

Filmografija

“13 Tzameti” potresan je i morbidan film, prvijenac gruzijskog scenarista i redatelja Géle Babluanija. Dobro prihvaćen od kritike, i osvojivši nekoliko međunarodnih nagrada (među kojima i nagradu žirija na Sundance festivalu te dvije nagrade na Venecijanskom festivalu), film predstavlja originalnu viziju kaotičnog, mračnog svijeta u kojemu se nađu marginalci, ilegalno se nastanivši u zemljama zapadne Europe, ponekad nemajući drugoga izbora nego li se kockati s vlastitim životom.

Dvadesetdvogodišnji Sébastien (G. Babluani), ilegalni radnik nastanjen u jednom pariškom predgrađu, u teškoj je situaciji: radi na gradilištu za sitan novac ne bi li prehranio svoju siromašnu obitelj. Nakon što mu umre šef, ovisnik o morfiju, Sébastien od njegove supruge sazna da je on trebao sudjelovati u tajnom, no unosnom poslu, primivši poštom upute kako da dođe do određenoga mjesta. Osjećajući da nema što izgubiti, Sébastien tako krene i nabasa na malu kuću u šumi u kojoj grupa mutnih tipova igra neobičnu izvedenicu ruskoga ruleta. Usprkos opiranju, on će morati tamo ostati i na silu igrati samoubilačku igru čiji pobjednik osvaja mnogo novca…

Napeta priča, izvrsna gluma i impresivna fotografija glavni su aduti ovoga iznimnog filma. Upravo se u Hollywoodu snima remake filma s Mickeyjem Rourkeom u glavnoj ulozi. “13 Tzameti” također je i filmski début gruzijskoga glumca Georgea Babluanija, redateljevog brata.


Komentari (1)

Foto