Čovjek u sedlu (1951)

Man In The Saddle (Originalni naziv)

vestern

Neprijateljski raspoloženi rančer zbog sukoba sa susjedom ubija njegove ljude

 
Režija: André De Toth
Scenarij: Kenneth Gamet, Ernest Haycox
Uloge: Randolph Scott, Joan Leslie, Ellen Drew, Alexander Knox, ...

Filmografija

André De Toth je snimio klasični vestern u kojem ne nedostaje pucnjave, potjera, konja i žena držeći se predloška, točnije novele, Ernesta Haycoxa.

Owen Merritt (R. Scott) pošteni je mali rančer koji pokušava dostojanstveno podnijeti činjenicu da mu se voljena djevojka Laurie Bidwell (J. Leslie) udaje za bezobzirnog zemljoposjednika Willa Ishama (A. Knox). Kad na dan vjenčanja u grad ujašu Ishamovi plaćenici predvođeni Fayom Dutcherom (R. Rober), pokazat će se da Laurie u brak ne ulazi iz ljubavi nego zbog novca i statusa. Nakon što Owenovom zemljom protutnji stampedo koji izazovu Ishamovi ljudi, kad mu ubiju predradnika Jukea Wirka (R. Crane), te nakon što mu zemljoposjednik ponudi otkup imanja, Owen odluči suprotstaviti se...

Vestern "Čovjek u sedlu" cijenjenog redatelja mađarskog podrijetla Andréa De Totha (House of Wax) prvi je od šest vesterna koje je s De Tothom snimio R. Scott, nekad velika zvijezda žanra koju je najviše proslavila suradnja s legendarnim Buddom Boetticherom (Postaja Komanča). Riječ je o konvencionalnoj priči pomalo rutinskog zapleta, tipičnom predstavniku holivudske B-produkcije 1950-ih, kojem šarm osiguravaju klasične žanrovske scene borbi i prizori revolveraških obračuna. Pouzdani R. Scott, koji u žanrovskim okvirima nikad nije dosegao slavu ikona žanra kakve su bili John Wayne i Gary Cooper, i ovdje je vrlo dojmljiv u ulozi dostojanstvenog gubitnika koji zna da su zakon i pravda na njegovoj strani. Režija Andréa De Totha, koji će dvije godine kasnije snimiti film "House of Wax", jedan od vizualno najraskošnijih horora svih vremena, sigurna je i ekonomična. Scottova partnerica je slavna J. Leslie (Visoka Sierra, Narednik York). Snimatelj Charles Lawton Jr. (Posljednji poklič) spretno koristi sve prednosti technicolora.


Komentari (1)

Foto