Monty Python: Smisao života (1983)

MONTY PYTHON'S THE MEANING OF LIFE (Originalni naziv)

komedija glazba fantastika

Vizija postojanja i smisla života na uvrnut montypythonovski način

 
Režija: Terry Gilliam, Terry Jones
Scenarij: John Cleese, Graham Chapman
Uloge: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, ...

Filmografija

Monty Python je naziv grupe britanskih komičara koju su činili Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Grupa se okupila oko stvaranja televizijske serije Leteći cirkus Montyja Pythona, a zajedno su snimili i četiri filma, nekoliko glazbenih albuma i igrali kazališne predstave.Družina je nakon ''Meaning of Life'' prestala djelovati kao cjelina. Dva otada najzapaženija člana su bila (i još uvijek jesu) John Cleese i Terry Gilliam.

Pajtonovci John Cleese, Graham Chapman, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin igraju višestruke uloge, muške i ženske, počevši sa scenom rođenja i nastavljajući s obitelji s najmanje pedesetero djece. Katolički pogled na sex doživljavamo kroz propovjed svećenika Cleesea djeci u razredu. Zatim nas upoznaju sa značenjem rata, srednjim vijekom i smrću, a napokon i pitanjem vječnosti pjevača koji pjevaju pjesme o Božiću.
Jedna od najupečatljivijih scena je dolazak najdebljeg čovjeka na svijetu u restoran na večeru, prilikom koje povrati. Upoznajemo i zaposlenike male obiteljske firme, koju su preuzeli beskrupulozni birokrati. Prva epizoda "The Crimson Permanent Assurance" nastala je neovisno od ostatka filma i izvorno nije ni bila planirana kao dio filma, a za razliku od ostalih, režirao ju je Terry Gilliam, jedini Amerikanac u skupini.
Ovo je treći i posljednji igrani film glasovite britanske crnohumorne skupine (prva dva su "Monty Python i Sveti gral" iz 1975. te "Brianov život" iz 1979.) koja se proslavila svojim televizijskim "Letećim cirkusom Montyja Pythona" emitiranim sedamdesetih na BBC-ju. Kao što naslov sugerira, film je posvećen vječnoj temi smisla čovjekova postojanja, ali na prepoznatljivo pomaknut i uvrnut montypythonovski način, s naglaskom na apsurdnom, grubom i u krajnjoj liniji intelektualnom humoru.
Prva epizoda "The Crimson Permanent Assurance" nastala je neovisno od ostatka filma i izvorno nije ni bila planirana kao dio filma, a za razliku od ostalih, režirao ju je Terry Gilliam (koji je režirao i animirane dijelove u preostalom dijelu filma), jedini Amerikanac u skupini. Gilliam je, za razliku od Velšanina Terryja Jonesa koji je bio glavni redatelj sva tri pythonovska filma, kasnije ostvario respektabilnu samostalnu redateljsku karijeru (Brazil, Kralj ribara, 12 majmuna).

Komentari (8)

Foto