Zadnja klapa (2004)

The Last Shot (Originalni naziv)

komedija

Agent FBI-a dobiva zadatak da pod paravanom producenta raskrinka mafijaškog bosa

 
Režija: Jeff Nathanson
Scenarij: Jeff Nathanson, Steve Fishman
Uloge: Matthew Broderick, Alec Baldwin, Toni Collette, Tony Shalhoub, ...

Filmografija

Glavni je junak filma rezignirani agent FBI-a Joe Devine koji se, skupljajući dokaze protiv mafijaškog bossa, odluči za fingiranje snimanja filma predstavljajući se kao hollywoodski producent. U tome će mu nesvjesno pomoći neafirmirani filmaš Steven Schats što će biti tek početak zapetljavanja i raspetljavanja središnje istrage.

Joe Devine (A. Baldwin) iz Houstona prekaljeni je agent FBI-a koji sve više osjeća da mu je karijera čuvara pravde u slijepoj ulici. Kada k tome izgubi i kućnog ljubimca, život mu se nađe na samom dnu. Iznenada ga njegov brat i ujedno šef Jack (R. Liotta) pošalje na drugi kraj zemlje u Providence gdje upravo traje istraga o povezanosti mafije i sindikata. Kako bi stao na kraj mafijašima i njihovim plaćenicima, Devine se dosjeti da fingira filmsku produkciju. Stoga angažira nerealiziranog filmaša Stevena Schatsa (M. Broderick) koji ni ne sluti da mu iza ispunjenja životne želje stoji policija...
Ugledni američki scenarist i suradnik Stevena Spielberga Jeff Nathanson (Uhvati me ako možeš, Terminal) debitirao je kao redatelj 2004. kriminalističkom komedijom Posljednji pucanj. Riječ je o ekranizaciji stvarnih događaja iz sredine 1980-ih koje je u svom zapaženom članku detaljno opisao Steve Fishman. Nathanson je upravo Fishmanov članak iskoristio za predložak vlastitom scenariju, a priča prati isprepletenost mafije, sindikata, policije i filmske industrije.
Osmišljen kao komedija zabune, Nathansonov je prvijenac dopadljivo spojio elemente klasične kriminalističke priče, satire o šoubiznisu i drame o potrazi za identitetom, podjednako krhkim i u svijetu policajaca, i u svijetu filmotvoraca. Redateljevo ime pripomoglo je i u angažmanu poznate glumačke ekipe te tako središnji par tumače Alec Baldwin (The Cooler, Lov na Crveni oktobar) kao Devine kojemu će se "izlet" u filmsku produkciju učiniti izlazom iz životne krize i Matthew Broderick (Rat za slavu, Godzilla) kao Schats koji ni ne primjećuje da je snimanje filma o kojem je sanjao puka iluzija.
Uz njih dvojicu glume i nesuđena oskarovka Toni Colette (Šesto čulo, Mala miss Amerike) kao Emily, zatim televizijske zvijezde Calista Flockhart (serija Ally McBeal) i Tony Shalhoub (serija Monk) u ulogama Valerie i Tommyja, Ray Liotta (Dobri momci, Divljaci na kotačima) kao Jack, te svestrani filmaš Buck Henry, dvaput nominiran za Oscara za režiju (Nebo može čekati) i scenarij (Diplomac). Zanimljivo je da u filmu u efektnim epizodama nastupaju i Joan Cusack te Eric Roberts, ali nisu potpisani na špici. Sam se Jeff Nathanson vratio scenarističkoj karijeri te ga ove godine čeka treći nastavak hit serijala Gas do daske.

Komentari (0)

Foto