Prskalice (1984)

CRACKERS (Originalni naziv)

akcija komedija triler

Životi i svakodnevnica skupine nespretnih i očajnih lopova željnih boljeg života

 
Režija: Louis Malle
Scenarij: Jeffrey Alan Fiskin
Uloge: Donald Sutherland, Jack Warden, Sean Penn, Wallace Shawn, Larry Riley, ...

Filmografija

Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 1984. godine. Riječ je o remakeu talijanske komedije "Big Deal on Madonna Street" Marija Monicellija s kraja 1950-ih, a kojim su se u svom dugometražnom debiju iz 2002. "Dobrodošli u Collinwood" inspirirala i braća Anthony i Joe Russo.

Garvey (J. Warden) posjeduje zalagaonicu u San Franciscu. Njegovi nezaposleni, očajni prijatelji, bez novčića, odluče iskoristiti situaciju kad Garvey odlazi u posjet majci, te ga opljačkati.

Dillard (S. Penn) koji pljačka automobile i želi postati glazbenik, potom vječno gladan i uvijek spreman na partiju šaha Turtle (W. Shawn), respektabilni Weslake (D. Sutherland) te lokalni svodnik Boardwalk (L. Riley), koji čuva bebu bivše zaposlenice, udružili su se u tom projektu.

Tijekom planiranja operacije Dillard se zaljubi u sestru svog prijatelja Ramona (T. Silva) Mariju (T. Valenza), a Boardwalk postaje zaintrigiran zanimljivom sobaricom Jasmine (C. Woodard). U igru se upleće i policajka Maxine (C. Baranski), ujedno zavodljiva Weslakeova ljubavnica. Ipak, ništa od navedenog neće omesti Weslakea da nastavi planiranje akcije.

Riječ je o takozvanome malom filmu o nezgodama skupine sitnih lopova, farsičnog tona kazivanja. U filmu glumi talentirana ekipa, ali prije svega djelo je to majstorskoga redatelja Louisa Mallea, pripadnika francuskog novog vala (Požuda, 1992.), počesto inauguratora novih zvjezdanih imena (Brooke Shields u Pretty baby, 1978., Susan Sarandon u Atlantic Cityju iz 1980.), a čiji su najpoznatiji naslovi svakako "Lift za gubilište" (Ascenseur pour l'échafaud, 1958.), "Ljubavnici" (Les Amants, 1958.), "Doviđenja, djeco" (Au revoir les enfants, 1987.), "Ujak Vanja u New Yorku" (Vanya on 42nd Street, 1994.).


Komentari (0)

Foto