Kraljević i prosjak (2000)

THE PRINCE AND THE PAUPER (Originalni naziv)

obiteljski

Dva dječaka odluče zamijeniti identitete i iskusiti život u bogatstvu i siromaštvu

 
Režija: Giles Foster
Scenarij: Mark Twain, Duke Fenady
Uloge: Aidan Quinn, Alan Bates, Jonathan Timmins, Jonathan Hyde, Robert Timmins

Filmografija

Klasična priča legendarnog Marka Twaina pretvorena je fantastičnu avanturu u kojoj se životi dva mlada dječaka okrenu naopačke. Kada Thomas Canty (Robert Timmins), prosjakov sin, i mladi Edward (Jonathan Timmins), princ of Walesa, shvate da nisu zadovoljni onim što imaju u životu, na pamet im padne fantastičan plan. Zamijeniti će identitete kako bi konačno iskusili život onog drugoga.

16. stoljeće, Engleska. Tom Canty (R. Timmins), sin lopova Johna Cantyja (I. Redford), siromašni je dječak s londonske jadne i blatnjave periferije, koji svakodnevno trpi iživljavanja svog pijanog i okrutnog oca, a kraljević Edvard (J. Timmins) sin je engleskog kralja Henrika VIII. (A. Bates). Bježeći pred očevim batinama, Tom se jednog dana našao unutar kraljevske ograde. Primijetio ga je kraljević i pozvao u palaču da se igraju. Kad su otkrili da su jako slični, kraljević je došao na ideju da zamijene odjeću i glume jedan drugoga. U Tomovim dronjcima Edvard je krenuo u pustolovinu izvan palače. U palači, Tom je zbunjen i ne snalazi se u ulozi Edvarda: ne zna kako se jede nožem i vilicom, ne zna da mu čitava četa sluga treba donositi hranu za stol ili pomoći da se odjene. Vrlo brzo dvorom se proširi tužna vijest da je kraljević izgubio razum. Vani, daleko od kraljevske palače, kraljević Edvard jednako tako djeluje izgubljeno na londonskim ulicama. A kad nađe jednog jedinog prijatelja, Milesa Hendona (A. Quinn), koji ga spasi od očevih batina, svojim ponašanjem pokazuje da baš nije pri čistoj, jer Milesu "daje dopuštenje" da sjedne i obećava da će mu se izdašno odužiti kad postane kralj. No, dobrodušni Miles ne ruga se dječaku, nego se pravi da mu vjeruje...

 

Tako počinje jedna od najuzbudljivijih pustolovina što je ljudska i piščeva mašta može smisliti, a zapisana je u klasičnom romanu i remek-djelu Marka Twaina. Twain je roman Kraljević i prosjak napisao 1881. Bio je to njegov prvi pokušaj da napiše pravi povijesni roman. Otkad je napisan, roman je doživio bezbroj različitih adaptacija, filmskih ekranizacija, kazališnih predstava, televizijskih serija, crtića, slikovnica. U ovoj verziji, snimljenoj prema izvrsnom scenariju Dukea Fendyja i Dominica Minghelle, nastupa nekoliko izvrsnih glumaca: Alan Bates, Aidan Quinn, Jonathan Hyde, a izvrsni su simpatični blizanci Jonathan i Robert Timmins. Obojici su uloge Toma i Edvarda bile prvi glumački angažman, a kasnije su glumili u više TV serija i filmova (serije Oscar Charlie, The Bill, Trial & Retribution, film Wimbledon itd.)


Komentari (1)

Foto