Visoka napetost (1977)

HIGH ANXIETY (Originalni naziv)

komedija

Parodija Mela Brooksa na temu inače ozbiljnih i zastrašujućih Hitchcockovih filmova

 
Režija: Mel Brooks
Scenarij: Mel Brooks, Ron Clark
Uloge: Mel Brooks, Medeline Kahn, Cloris Leachman, Harvey Korman, Ron Carey, ...

Filmografija

Urnebesna komedija Mela Brooksa parodija je inače ozbiljnih i katkad zastrašujućih Hitchcockovih filmskih klasika. Priča o paranoidnom liječniku koji se boji visine dovest će vas do visoke napetosti koju možete razbiti jedino smijehom.

Brooks glumi dr. Richarda H. Thorndykea, renomiranog i glasovitog harvardskog psihijatra s prikrivenim strahom od visine koji rezultira živčanom napetošću. Thorndyke postaje novi ravnatelj psihijatrijske bolnice pod nazivom "Jako, jako nervozni” nakon što je prijašnji ravnatelj preminuo pod nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima. Uskoro se nađe u društvu posvema čudnih kolega, uključujući iritantnu medicinsku sestru Diesel (Cloris Leachman) i sumnjičavog dr. Montaguea (Harvey Korman). Victoria Brisbane (Madeline Kahn) je ekscentrična kćerka pacijenta bolnice i neponovljivo smiješna glumačka parodija glavnog lika Hitchcockova filmskog klasika. Ona i Thorndyke se zaljubljuju, a novi ravnatelj otkvačene bolnice uvučen je u bolesnu urotu koja prijeti bolnici i njegovu zdravom razumu.
"Visoka napetost” je parodija desetak Hitchcockovih klasika, uključujući "Psycho”, "Vertigo” i "Ptice” (u filmu se pojavljuje autentični trener ptica iz Hitchcockova originala). Koristeći svoju uobičajenu postavu glumaca koji su se često pojavljivali u komedijama (Madeline Kahn, Harvey Korman, Cloris Leachman), Brooks doseže komediografske vrhunce pričom o psihijatru koji se boji visina. Film je 1978. godine nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje kamere i glavnoga glumca.

Komentari (0)

Foto