Nixon (1995)

NIXON (Originalni naziv)

drama biografski

Biografska drama o jednom od najkontroverznijih američkih predsjednika

 
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, ...
Uloge: Anthony Hopkins, Joan Allen, Powers Boothe, Ed Harris, Bob Hoskins, ...

Filmografija

Nakon što se 1960. neuspješno kandidirao protiv Kennedyja, Nixon se 1968., unatoč protivljenju svoje žene, vratio u predsjedničku utrku i pobijedio. Bio je prvi američki predsjednik koji je posjetio Kinu i poslijeratni SSSR, no zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje pravde, bio je prisiljen dati ostavku...

Film počinje godinom 1972. aferom Watergate, koja je dvije godine poslije dovela do Nixonove ostavke, i postupno otkriva kako je sin siromašnih kvekera iz Kalifornije postao američki predsjednik. Nakon što se 1960. neuspješno kandidirao protiv Kennedyja, Nixon se 1968., unatoč protivljenju svoje žene, vratio u predsjedničku utrku i pobijedio. Bio je prvi američki predsjednik koji je posjetio Kinu i poslijeratni SSSR, no zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje pravde, bio je prisiljen dati ostavku.
Kontroverzni američki redatelj, scenarist i producent Oliver Stone, nakon što se u nekoliko svojih filmova bavio novijom američkom poviješću, odnosno stvarnim ili fikcionalnim događajima iz 60-ih i 70-ih (Vod, Rođen 4. srpnja, JFK), godine 1995. snimio je biografski film o jednom od najkontroverznijih američkih predsjednika - Richardu Nixonu. Čovjeka koji je, unatoč visokom položaju i moći, bezuspješno težio za prihvaćanjem, glumi slavni britansko-američki glumac Anthony Hopkins. Uloga Pat Nixon, osamljene i nezadovoljne prve dame, koja je zbog politike gotovo ostavila svog muža još u vrijeme dok nije postao predsjednik, povjerena je relativno nepoznatoj američkoj glumici Joan Allen.
Film je bio nominiran za nekoliko nagrada, uključujući i Oscara, no najviše je uspjeha imala upravo Joan Allen, koja je svojom ulogom osvojila četiri nagrade koje dodjeljuju različita udruženja američkih filmskih kritičara.

Komentari (0)

Foto