Kasno proljeće (1949)

BANSHUN (Originalni naziv)

drama

Neizmjerna povezanost kćerke i oca udovca sputava kćer u zasnivanju vlastite obitelji

 
Režija: Yasujiro Ozu
Scenarij: Kogo Noda, Yasujiro Ozu
Uloge: Chishu Ryu, Setsuko Hara, Yumeji Tsukioka, Haruko Sugimura, Hohi Aoki, ...

Filmografija

Banshun ili Kasno proljeće jedan je od filmova slavnoga japanskoga redatelja Yasujira Ozua (Kasna jesen, Priča iz Tokyja) koji ga je lansirao u sam vrh japanske, a i svjetske kinematografije.Film je ostvaren u redateljevom prepoznatljivom stilu vrlo suzdržanih dijaloga, mirnih kadrova te karakterističnoga niskoga kuta snimanja čime se postiže izrazit dojam intimnosti.Glavnu ulogu, mlade udavače Noriko, tumači japanska glumica Setsuko Hara koja tumači brojne uloge u drugim Ozuovim filmovima.

Ostarjeli profesor i udovac Shukichi Somiya (C. Ryu) ima lijep život s kćeri Noriko (S. Hara), no nedavno oženjeni udovac Onodera (M. Mishima) ga podsjeća da je očeva dužnost brinuti se za kćerinu udaju. No, Noriko, iako ima dvadeset i sedam godina, više voli biti uz oca, pogotovo otkad se oporavila od teške bolesti koja ju je zadesila tijekom rata.

Norikina teta Masa Taguchi (H. Sugimura) preporučuje za supruga bratova asistenta Hattorija (J. Usami), no on je već zaručen, a drugi njezin kandidat je inženjer Satake. Da bi privolio Noriko na udaju, profesor odglumi bliskost s mladom udovicom Akiko (K. Miyake).

 


Komentari (0)

Foto