Sabrina (1995)

Sabrina (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Prepravak istoimenog Wilderovog klasika o američkim milijunašima i njihovim slugama

 
Režija: Sydney Pollack
Scenarij: Billy Wilder, Samuel A. Taylor
Uloge: Harrison Ford, Julia Ormond, Greg Kinnear, Nancy Marchand, John Wood, ...

Filmografija

Hollywoodski velikan Billy Wilder 1954. režirao je jednu od svojih ponajboljih romantičnih komedija u karijeri - "Sabrinu", izvrsnu studiju američkog društva razmetljivih milijunaša i njihovih skromnih slugu.

Sabrina Fairchild (J. Ormond) je samozatajna djevojka čiji otac Tom (J. Wood) radi kao vozač za njujoršku obitelj Larrabee. Vlasnici su telekomunikacijske tvrtke čija se vrijednost procjenjuje na stotine milijuna dolara i koju vodi prodorna Maude Larrabee (N. Marchand). Maude ima dvojicu sinova: starijeg i povučenog Linusa (H. Ford), koji vodi tvrtku, i mlađeg Davida (G. Kinnear), naočitog playboya u kojeg je Sabrina nesretno zaljubljena. Shvativši da joj ostanak u New Yorku ne pruža dovoljno, Sabrina otputuje u Pariz gdje se zaposli kao asistentica u modnom časopisu Vogue koji uređuje Irene (F. Ardant).

Sabrina se nakon dvije godine vrati kući, upravo kad Linus pregovara o udruživanju svoje tvrtke s tvrtkom Patricka Tysona (R. Crenna). Da bi pregovori bili što čvršći, Linus pokušava svog mlađeg brata oženiti Patrickovom kćerkom Elizabeth (L. Holly). No, David napokon primijeti Sabrinu i zaljubi se u nju...

Film je nastao kao prilagodba popularnog kazališnog komada Samuela Taylora, a u glavnim su ulogama briljirali Audrey Hepburn kao vozačeva kći Sabrina, te Humphrey Bogart i William Holden kao stariji (Linus) i mlađi (David). Četrdeset i jednu godinu kasnije oskarovac S. Pollack (Moja Afrika, Tootsie) odlučio se za režiju prepravka Wilderovog klasika imajući pred sobom poprilično težak zadatak osuvremenjivanja ovog izvrsnog filma i pronalaženja dovoljno atraktivnih glumačkih imena koja će barem donekle parirati nezaboravnom holivudskom trojcu iz izvornika.


Komentari (0)

Foto