Kako je bila zelena moja dolina (1941)

HOW GREEN WAS MY VALLEY (Originalni naziv)

drama obiteljski

Remek-djelo nagrađeno s pet Oscara o Velšaninu koji se prisjeća svog tužnog djetinjstva

 
Režija: John Ford
Scenarij: Philip Dunne, Richard Llewellyn
Uloge: Walter Pidgeon, Donald Crisp, Roddy McDowall, Maureen O'Hara, Anna Lee, ...

Filmografija

"Kako je bila zelena moja dolina" slavnoga američkoga redatelja irskoga podrijetla Johna Forda (The Searchers, The Stagecoach) je remek-djelo nagrađeno s pet Oscara (najbolji film, redatelj, fotografija, sporedna muška uloga i scenografija) i jedan od najboljih filmova ove tematike, koja bi se mogla opisati kao film sjećanja.

Velšanin Huw Morgan (R. McDowall), odlazeći u svijet u potrazi za boljom budućnošću, prisjeća se djetinjstva u siromašnom velškom gradiću krajem 19. stoljeća. Bio je najmlađi sin u rudarskoj obitelji, i jedini koji je polazio školu, no i sam je bio prisiljen, nakon pogibelji brata Iwora, postati rudar, kao i brojni drugi dječaci. Njegova starija sestra Angharad (M. O'Hara), iako zaljubljena u mjesnog župnika koji joj uzvraća ljubav, udaje se za sina vlasnika rudnika. Istodobno, dolazi do otpuštanja rudara te postupno Huwovo šestoro braće napušta rodni kraj. Također, bit će i rudarskih nesreća...
Gotovo je cijeli film u retrospekciji, viđen očima glavnoga lika kao dječaka, koji u svojem tužnom djetinjstvu pronalazi neupitne vrline vezane uz obitelj, radnu etiku i ljubav prema malilm ljudima. Iznimno impresivna crno-bijela fotografija koja na prizore teškoga rudarskoga života baca lirsku, impresionističku notu, reference na kršćanske patnje uglavnom izražene kroz sugestivna lica glavnih junaka, te iznimno vješto režirani masovni prizori odlazaka rudara na posao (kao i slavna scena izvlačenja ranjenika iz urušenog rudnika) izvanredne su odlike ovoga filma. U glavnim ullogama nastupaju slavni, iznimni glumci: Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Donald Crisp i Roddy McDowall.

Komentari (0)

Foto