petak, 29.03.2024 10:55

Arthur u zemlji Minimoya (2006)

Arthur et les minimoys/Arthur and the Minimoys (Originalni naziv)

dječji animirani fantastika

Animirana fantazija Luca Bessona odvest će vas u veliku avanturu malih Minimoyaca

 
Režija: Luc Besson
Scenarij: Luc Besson, Céline Garcia
Uloge: Freddie Highmore, Mia Farrow, Penny Balfour, Doug Rand, Adam LeFevre, ...

Filmografija

S rekordno potrošenih 80 milijuna dolara, „Arthur u zemlji Minimoya" bio je najskuplji europski animirani projekt, točnije, spoj igranog filma i 3D animacije. Nastajao je čak pet godina, što pokazuje koliko je poznatom filmašu Lucu Bessonu („Peti element", „Veliko plavetnilo") bilo iznimno stalo isporučiti najbolje što se može dobiti iz kompjutorske animacije tj. filmske animirane industrije.

Arthur (Freddie Highmore), živahni desetogodišnjak, čiji su roditelji otišli na put u potrazi za poslom, a ekscentrični djed nestao prije nekoliko godina, živi s bakom (Mia Farrow) u kući na selu, koja će im za nekoliko dana biti oduzeta i srušena ukoliko se djed ne vrati s potrebnim papirima i, još važnije, novcem za otplatu obiteljskog duga. Arthur shvati da se, ukoliko želi spasiti obiteljsku kuću, mora spustiti u zemlju Minimoya, malenih bića koji žive u njegovom dvorištu. Negdje među njima nalaze se rubini koje je njegov djed nekoć davno sakrio.
Francuski redatelj Luc Besson, najpoznatiji po filmovima "La Femme Nikita", "The Fifth Element", izjavio je da nije znao ništa o filmskoj animaciji prije početka snimanja ovog projekta. Kritičari nisu baš oduševljeno prihvatili ovaj film koji je Besson snimao punih sedam godina. Primjerice, kritičar Los Angeles Timesa piše da je to vrsta filma koji od samog početka ima intenciju da se svidi svakom gledatelju, no ubrzo se pretvara u kompjutorsko generirani "miš-maš". No usprkos tome mlađa populacija će zasigurno uživati u avanturi malešnog Arthura.
Povrh svega, Besson je uposlio Patricea Gracieja, poznatog stripaša, kao voditelja dizajna, a u najvećim glazbenim zvijezdama - Davidu Bowieu, Madonni i Snoopu Doggu pronašao odgovarajuće glasove. No osim glazbenih zvijezda, glasove su posudili i Robert De Niro, Emilio Estevez i mnogi drugi. Uz mnogobrojne kulturne poveznice, poput one o legendi kralja Arthura ili Julesa Verna, "Arthur u zemlji Minimoya" zadovoljit će i one starije, koji će zasigurno primijetiti sjajnu animaciju i kameru za koju su zaslužni Pierre Buffin i Thierry Arbogast. U hrvatskoj sinkroniziranoj verziji koju ćemo gledati, glasove malim bićima posudili su Veno Parašilovac, Marija Škaričić, Nada Abrus, Božidar Smiljanić, Siniša Popović i Franjo Dijak.

Komentari (1)

Foto