Negdje u vremenu (1980)

Somewhere in Time (Originalni naziv)

drama romantika fantastika

Pisac se podvrgne ekstremnom obliku hipnoze kako bi otkrio više o glumici iz prošlosti

 
Režija: Jeannot Szwarc
Scenarij: Richard Matheson
Uloge: Christopher Reeve, Jane Seymour, Christopher Plummer, Teresa Wright

Filmografija

I ovaj je film pokazao da dobri filmovi mogu putovati kroz vrijeme, pa i nakon trideset godina zadržati šarm i fascinantnost pravog klasičnog, starinskog ljubavnog filma u najboljem smislu riječi.

Mladom Richardu Collieru (C. Reeve) na jednoj proslavi prišla je starija žena i rekla samo tri riječi: "Vrati mi se!" Govoreći, stavila mu je u ruku neobično lijep zlatni sat na lancu i nestala. Osam godina kasnije, Collier je dramski pisac, živi i radi u Chicagu. Na jednom putovanju nešto ga privuče da odsjedne u malom hotelu uz jezero. Od prvog trenutka osjeća neobičnu privlačnost prema tom mjestu. A stari recepcioner Arthur kaže da mu se mladi čovjek čini poznatim. Natjeran svojim neobičnim osjećajem, osobito privučen fotografijom lijepe žene u hotelskom predvorju, Collier počinje ispitivati. Dozna da je lijepa žena Elise McKenna (J. Seymour), zvijezda kazališta koje je nekada davno postojalo u blizini hotela. Istražujući, dolazi do spisateljice koja je o Elisi napisala knjigu, te dozna da je glumica naglo prestala nastupati 1912. godine. Otkriva još nešto: 9. lipnja 1912. godine, točno u 9 sati i 18 minuta u knjigu gostiju upisan je netko s njegovim imenom. Odlazi svom profesoru koji je napisao knjigu Putovanje kroz vrijeme i od njega uči metodu "preseljavanja" u drugo vrijeme...

Film je bio nominiran za Oscara za kostime, za koje je osvojio nagradu Saturn. Za istu nagradu bili su nominirani C. Reeve i J. Seymour za glavnu mušku i glavnu žensku ulogu, a redatelj Jeannot Szwarc osvojio je dvije ugledne nagrade na festivalima fantastičnog filma u Avoriazu i Rimu.


Komentari (0)

Foto