Tropska grmljavina (2008)

Tropic Thunder (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

Snimanje ratnog filma pretvori se u bitku za život za pet uspješnih glumaca

 
Režija: Ben Stiller
Scenarij: Ben Stiller, Justin Theroux
Uloge: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Brandon T. Jackson, Nick Nolte...

Filmografija

Poznati američki komičar, Ben Stiller, redatelj je i jedan od scenarista ove iznimno uspješne akcijske komedije. Uz njega u filmu se pojavljuju i druge velike hollywoodske zvijezde kao što su: Jack Black, Robert Downey Jr., Jay Baruchel i Brandon T. Jackson. Radnja ove komedije odvija se na snimanju onoga što bi trebao biti najveći ratni film svih vremena ali ubrzo se pretvori u pravu bitku sa heroinskim kartelom.

Znate li vic o plavuši, priglupom tipu i crncu? Ne znate? Pokušajte s "Tropskom grmljavinom". Kao i svaki vic i taj je podložan različitim oblikovanjima, pa je tako plavuša postala blajhani tabletoman (Jack Black), priglupi tip je ne osobito inteligentni glumac (Ben Stiller) koji glumi mentalno zaostalog mladića u jednom od filmova unutar filma, a crnac je naravno nakvarcani i našminkani bjelac (za Oscara nominirani Robert Downey Jr.). Taj "veseli" trojac holivudskih glumaca snima ratni film u šumama jugoistočne Azije. Pravi okus gerilske borbe dobit će kada redatelj odluči da mu trebaju uvjerljivije interpretacije, a lokalni prerađivači droge pomisle da su otkriveni te zaključe da je napad najbolja obrana.
"Tropska grmljavina" najbliža je definiciji "politički nekorektne" komedije koja ismijava sve i svakoga, počevši od autoironičnog nastupa navedenih filmskih zvijezda i ismijavanja zvjezdanog sustava filmske industrije (Nick Nolte je lažni heroj koji želi samo novac, Matthew McConaughey glumački agent kojem je više od ičega stalo do profita, a Tom Cruise cinični šef filmskog studija) do sipanja uvreda na račun svakoga tko je imalo različit od wasp ideala (crnci, homoseksualci...). U takvom konceptu scenaristička logičnost i dosljednost doista nije od presudne važnosti, čega je svjestan i Ben Stiller koji (osim što nastupa u glavnoj ulozi, potpisuje i režiju te je koscenarist) prepušta zvijezdama da pokažu rijetko viđeni dio svoje glumačke lepeze.
Neke su scene doista degutantne i nisu za gledatelje slabija želuca ("prava" glava filmskog redatelja proglašava se umjetnom iz koje curi sirup umjesto krvi), no ostatak filma solidna je, a mjestimice i vrlo zabavna parodija današnjeg Holywooda s opuštenim glumačkih nastupima koji su omogućili da se očiti užitak sa seta prelije i na filmske ekrane.
Goran Ivanišević

Komentari (8)

Foto