Vjerni Danny (2005)

DANNY THE DOG (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Čovjek sveden na život krvoločnog psa bježi od svog gospodara kako bi započeo novi život

 
Režija: Louis Leterrier
Scenarij: Luc Besson
Uloge: Jet Li, Morgan Freeman, Bob Hoskins, Kerry Condon, Vincent Regan, Dylan Brown

Filmografija

Iza ovog projekta stoji scenaristički neumorni Luc Besson (Veliko plavetnilo, Peti element) koji se u pauzi između režiranja dvaju filmova ovaj put posvetio tekstu koji je obrascem istovjetan njegovim ostalim radovima. Film, naime, govori o neobičnom pojedincu koji će stjecajem okolnosti vlastitu posebnost testirati u posve drukčijoj okolini...

Danny (J. Li) je trenirani ubojica kojega njegov gospodar Bart (B. Hoskins) tretira doslovce kao psa. Obučivši ga za ilegalne borbe do smrti, Bart nadzire Dannyjeve borilačke vještine preko ogrlice čijim skidanjem aktivira njegov ubilački nagon. Kako je Danny u organiziranim borbama praktički nepobjediv, Bart je na njegov račun prikupio poprilično bogatstvo. Time je postao meta protivnika u podzemlju koji organiziraju njegovo ubojstvo.

Našavši se prvi put u životu sam, Danny se skloni k slijepom pijanistu Samu (M. Freeman) i njegovoj pastorci Victoriji (K. Condon), koji ga poput djeteta počnu učiti osnovnim životnim stvarima. Međutim, Bart je preživio pokušaj ubojstva i nakon buđenja iz kome želi Dannyja natrag...

Tipična Bessonova individualistički intonirana priča zaživjela je u filmu koji vrlo dobro spaja naoko nespojivo - furiozne akcijske prizore, teško zamislivo nasilje, uvjerljivu dramsku potku i humor temeljen na komediji zabune.

Iako film obiluje borbama u kojima protivnici koriste vlastito tijelo kao oružje, malo je eksplicitnih prizora, a neusporedivo više koreografiranih borilačkih majstorija. Zato ne čudi angažman J. Lija (Heroj, Romeo mora umrijeti) u glavnoj ulozi (Luc Besson je pisao scenarij misleći upravo na njega) koji se, k tome, glumački posebno pripremao za ovaj nastup s obzirom da mu je partner oskarovac M. Freeman (Djevojka od milijun dolara, Iskupljenje u Shawshanku).Neobičan glumački par dinamizira film, baš kao i nastup izvrsnog B. Hoskinsa (Mona Lisa, Tko je smjestio Zeki Rogeru?).

U ostalim su ulogama K. Condon (Ned Kelly, Rat) i V. Regan (Troja). Iza kamera se našao pravi majstor kada je riječ o frenetičnim akcijskim trilerima, Bessonov sunarodnjak Louis Leterrier (Transporter, Transporter 2) koji će se 2008. predstaviti spektaklom "The Incredible Hulk" s Edwardom Nortonom kao Marvelovim strip-junakom. Pronašavši pravu mjeru između metaforične priče o čovjeku svedenom na krvoločnog psa i borilačkih prizora režiranih u stilu hongkonških uspješnica, autori filma nisu razočarali, a osobito ne raspoložena glumačka ekipa.


Komentari (5)

Foto