Štemer (1983)

RUMBLE FISH (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Dolazak starijeg brata potpuno promijeni butovnički život delinkventnog tinejdžera

 
Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: S.E. Hinton
Uloge: Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Nicolas Cage, ...

Filmografija

Film je bio nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje originalne filmske glazbe, potom za Young Artist Award u kategoriji najbolje mlade glumice (Diane Lane), a redatelj Francis Ford Coppola osvojio je nagrade FIPRESCI i OCIC na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu...

Tinejdžer Rusty James (M. Dillon) u nedostatku uzbuđenja u rodnome provincijskom gradu revno sudjeluje u tučnjavama, opija se, igra biljar, druži se s prijateljima Smokeyem (N. Cage), Steveom (V. Spano) i B. J. Jacksonom (C. Penn) te zabavlja s djevojkom - školarkom Patty (D. Lane). Njegov život je isprazan i svi odnosi plitki - majka je otišla, otac (D. Hopper) je pijanica. U jednom od uličnih obračuna kvartovskih bandi zamalo pogiba, no tada se u grad vraća njegov karizmatični stariji brat, zvan Motorcycle Boy (M. Rourke), koji je nekad bio vođa bande te sada policija budno prati svaki njegov korak.

Maštajući o pustolovinama kakve je proživio njegov brat, Rusty James u njemu vidi nedostižan uzor. Međutim, Motorcycle Boy se promijenio i više nije onaj isti čvrsti, nedodirljivi heroj kakvome se dive lokalni delinkventi...

Originalan i inovativan uradak, stilizirane, crno-bijele fotografije, samo sa sporadičnim proplamsajima boje koja onda dobiva simboličku, metaforičku funkciju i koji je redatelj Francis Ford Coppola nazvao 'art-filmom za tinejdžere'. Prekrasne crno-bijele fotografije Stephena H. Buruma, inspirirane klaustrofobičnom atmosferom film-noira, film "Štemer" snimljen je prema knjizi Susan Eloise Hinton, koja je napisala i scenarij. U filmu se glumački afirmiraju M. Dillon, M. Rourke, D. Lane, C. Penn te redateljev nećak Nicolas Cage.

Upravo s ovim filmom Mickey Rourke postaje mega-zvijezda na tragu Jamesa Deana. Njegov lik, senzibilan intelektualac zaglavljen u provinciji, prototip je neprilagođenog, hipersenzibilnog pojedinca.


Komentari (0)

Foto