Čovjek iz Laramieja (1955)

THE MAN FROM LARAMIE (Originalni naziv)

vestern

Tragajući za trgovcem koji prodaje puške Apačima kauboj dolazi u sukob s lokalnim moćnikom

 
Režija: Anthony Mann
Scenarij: Philip Yordan, Frank Burt
Uloge: James Stewart, Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell, Alex Nicol, ...

Filmografija

Film je utemeljen na priči Thomasa T. Flynna, no mnogi su ga okarakterizirali kao vestern inačicu Shakespeareova "Kralja Leara".

Dvojica kauboja-Will Lockhart (J. Stewart) i njegov stari pomoćnik Charles O'Leary (W. Ford) preko teritorija na kojem caruju Apaši u gradić dovlače vagon s namirnicama za trgovinu koju vodi Barbara Waggoman (C. O'Donnell), usamljena nakon smrti njezina oca. Tajanstveni i šutljivi Will nije došao u grad samo zbog dopreme namirnica. Naime, Will je konjički časnik koji očajnički želi pronaći razbojnike koji su Apašima prodali puške korištene za masakr američkih vojnika. U jednom takvom poginuo je Willov brat…

"Čovjek iz Laramieja" peti je i posljednji zajednički vestern velikog holivudskog redatelja Anthonyja Manna i legendarnog glumca Jamesa Stewarta, te ujedno i posljednji od 7 filmova koje su njih dvojica zajedno realizirali. Poput prethodnih vesterna "Daleke zemlje", "Gole mamuze", "Na okuci rijeke" i "Winchester 73", i "Čovjek iz Laramieja" je remek-djelo žanra, briljantno ostvarenje napete priče, fascinantnih karaktera i vrhunske režije. Među brojnim vrlinama filma posebno valja istaknuti izuzetnu sposobnost Anthonyja Manna da slikajući prirodu u kojoj se radnja filmova odvija ujedno oslikava karaktere, pri čemu je posebno fascinantan glavni karakter, poput svih ostalih Mannovih junaka, čovjek determiniran svojom prošlošću.


Komentari (14)

Foto