Vrag nosi Pradu (2006)

The Devil Wears Prada (Originalni naziv)

komedija drama

Mlada studentica postaje pomoćnica urednice moćnog modnog časopisa

 
Režija: David Frankel
Scenarij: Aline Brosh McKenna, Lauren Weisberger
Uloge: Meryl Streep, Anne Hathaway, Emily Blunt, Stanley Tucci, Simon Baker, ...

Filmografija

Ekranizacija satiričnog romana Lauren Weisberger postala je hit u kinu i prototip suvremenog "chick flicka" prepunog glamurozne odjeće velikih svjetskih brandova kakvi su Valentino, Chanel, Galliano, Prada i dr. Ma koliko film bio naoko kritičan prema nemilosrdnom svijetu koji se bavi modom, svoj uspjeh u kinima temelji na iznimno privlačnoj slici njujorškog svijeta mode i modnih magazina, glamuroznoj odjeći koju nose glumci u filmu i rekvizitima koji plijene pažnju publike.

Mlada novinarka Andy Sachs (A. Hathaway), koja mašta o ozbiljnoj karijeri u uglednim revijama poput "New Yorkera" i "Vanity Faira", prijavi se na razgovor za posao druge asistentice moćne Mirande Pristly (M. Streep), urednice modnog magazina "Runway", poznate po okrutnosti, iscrpljivanju svojih zaposlenika i odijevanju u odjeću marke Prada. Miranda isprva prezirno odbije Andy, odjevenu nemarno i bez ikakva smisla za modu, no zaintrigira je djevojčina inteligencija i otvorenost te odluči dati joj šansu i posao. Mirandina prva asistentica, ambiciozna i marljiva Emily (E. Blunt), pokušava naučiti Andy mnogobrojnim dužnostima, što je isprva neuspješno i izluđujuće. Mirandin modni direktor Nigel (S. Tucci), pomaže Andy tako što je podučava kako se odijevati i ponašati u društvu koje visoku modu drži temeljnom društvenom vrijednošću. Andyna transformacija od neuredne djevojke u atraktivnu glamuroznu asitenticu nervira njezinog mladića Natea (A. Grenier), a njezine brojne obaveze ostavljaju im vrlo malo vremena za privatan život. Andy s vremenom uspijeva osvojiti Mirandino poštovanje, no uspjeh na poslu budi u Andy nezadovoljstvo i nemir jer sve više izdaje principe u koje vjeruje i sve je više isključena iz svijeta koji stvarno voli i kojemu pripada..
U središtu priče je lik Mirande Pristly koju fascinantno glumi Meryl Streep, inteligentne vladarice svijeta mode koju svi mrze i kojoj se svi dive. Film je režirao David Frankel, redatelj šest epizoda serije "Seks i grad", koji svoju sklonost "ženskim filmovima" potvrđuje i u ovom hitu. Anne Hathaway koja glumi mladu Andreu proslavila se ulogom u "Princezinim dnevnicima", a glumila je i u filmovima "Planina Brokeback", "Bride Wars", "Nicholas Nickleby", "Get Smart" i dr.

Komentari (11)

Foto