Čitaonica (2005)

THE READING ROOM (Originalni naziv)

drama

Udovac pokušava probuditi ljubav prema čitanju u siromašnom kvartu

 
Režija: Georg Stanford Brown
Scenarij: Randy Feldman
Uloge: James Earl Jones, Joanna Cassidy, Douglas Spain, Keith Robinson, ...

Filmografija

Nadahnjujući film koji podiže raspoloženje za čitavu obitelj, Čitaonica dokazuje kako jedan život može neizmjerno promijeniti živote toliko drugih ljudi i na tako mnogo neobičnih načina.

William (J. E. Jones) je uvijek želio biti učitelj i njegova supruga na samrti ga zamoli da joj ispuni želju, da otvori čitaonicu, budući da imaju praznu kuću u koju se ulazi s ulice i da imaju mnogo knjiga. William brzo poslije njezine smrti učini ono što je obećao, uredi lijepu, veliku čitaonicu s mnogo knjiga i s kompjutorom. Dan za danom prolazi, a on u čitaonici sjedi sam, ne ulaze ni djeca ni odrasli. Pokuša razgovarati s ravnateljom škole kako bi zajedno nešto napravili, no ravnatelja ne zanima neobičan pothvat neobičnog čovjeka. William dolazi na ideju da djecu privuče besplatnim sokovima, vjerujući da će, ako se nađu u blizini knjiga, pokazati zanimanje za čitanje, no djeca se samo brzo naviknu svratiti po sok i zbrisati. Prva učenica jedna je mala djevojčica, Majoli (G. Soleil), koja želi naučiti čitati kako bi lakše čitala upute na majčinim lijekovima. Kompjutor u izlogu čitaonice privuče provalnika, Xaviera (D. Spain), kojega William, izvuče iz pritvora i zaposli kao čuvara, a prva prava "klijentica", Diana (J. Cassidy), otvoreno pita "koja je ideja ovog mjesta?".

U ovom izvrsnom, toplom, dirljivom filmu, od onih filmova koji čovjeka potiču na dobra djela, izvrsnu je ulogu dao markantni J. Earl Jones.


Komentari (1)

Foto