Hamajlije za sretan život (2002)

CHARMS FOR THE EASY LIFE (Originalni naziv)

drama

Tri žene prkose tradicijskim ulogama žena koje im je nametnulo društvo

 
Režija: Joan Micklin Silver
Scenarij: Kaye Gibbons, Angela Shelton
Uloge: Gena Rowlands, Mimi Rogers, Susan May Pratt, Geordie Johnson, Kenneth Mitchell

Filmografija

Film "Hamajlije za sretan život" može se nazvati pravim ženskim filmom: snimljen je prema romanu spisateljice Kaye Gibbons (rođ. 1935.), a scenarij je napisala Angela Shelton (rođ. 1972.), aktivistica, glumica, slikarica, plesačica, spisateljica i redateljica, koja je sagi o obitelji triju žena dodala angažiranu oštricu.

Charlie Kate (G. Rowlands) od mladosti je bila samosvojna, inteligentna i odlučna žena, što se za njezinog muža, slabića i ženskara, nije moglo reći. Upoznajemo je kad putem naiđe na crnca obješenog o drvo. Dok njezin muž mirno sjedi u autu, Charlie spašava obješenoga, a on joj u znak zahvalnosti daruje zečju šapu koja donosi lak život. Muž joj je nestao bez traga prije nego što ga je njihova kći Sophia stigla upoznati, a kad se i Sophia (M. Rogers) zaljubi i uda za sličnog "suknjolovca", Charlie ne želi biti ni na vjenčanju. Svoju kćer smatra lakovjernom, no zato se zbližava s unukom Margaret (S. M. Pratt). Prolaze godine, Charlie se posvetila liječenju uz pomoć trava i sve je uspješnija. Margaret će krenuti njezinim stopama, a jedna od prvih pouka koje dobiva od bake jest da mora svaki tjedan pročitati dvije knjige, jednu beletrističku i jednu znanstvenu, i da će tako imati dovoljno znanja. Kad Sophiein muž umre od moždanog udara, tri žene žive zajedno, a u istoj je kući i ordinacija za sve brojnije Charliene pacijente...

Film je režirala Joan Micklin Silver (rođ. 1935.), autorica niza nagrađenih filmova, poput "Hester Street", "Between the Lines" i "Finnegan Begin Again". Ne treba posebno naglašavati tko su glavne glumice, Gena Rowlands i Mimi Rogers, a treća, manje poznata i najmlađa Susan May Pratt, nimalo ne zaostaje u glumačkom umijeću u ulozi Margaret. Na Milanskom filmskom festivalu dobila je naslov najbolje glumice za film "Searching for Paradise".

 


Komentari (0)

Foto