Agonija i ekstaza (1965)

THE AGONY AND THE ECSTASY (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Film o velikom umjetniku Michelangelu i njegovom oslikavanju stropa Sikstinske kapele

 
Režija: Carol Reed
Scenarij: Irving Stone, Phillip Dunne
Uloge: Charlton Heston, Rex Harrison, Diane Cliento, Harry Andrews, Alberto Lupo...

Filmografija

"Agonija i ekstaza" izvrstan je film slavnoga engleskoga redatelja Carola Reeda (Treći čovjek) o genijalnome renesansnom umjetniku Michelangelu Buonarrotiju i njegovom vjerojatno najvećem umjetničkom pothvatu, oslikavanju stropa Sikstinske kapele u Vatikanu, koje je trajalo od 1508. do 1512. godine. Usredotočivši se na umjetnikovu kompleksnu osobnost, te na njegov ponekad zategnuti odnos s papom, film izvrsno odražava duh toga vremena, te zorno predočava grandiozni umjetnički rad.

Rim, početak 16. stoljeća. Dok bijesne ratovi, Michelangelo (C. Heston), već renomirani kipar, radi u kamenolomima i klesarskim radionicama u Firenzi, Carrari i drugdje. Prepoznavši ga kao idealnu osobu za oslikavanje stropa Sikstinske kapele u Vatikanu, papa Julije II. (R. Harrison) ga unajmljuje, te on počne oslikavanje motivima dvanaestorice apostola. Nezadovoljan svojim radom uništi freske i odlazi u Carraru. Tamo doživljava nadahnuće koje ga ohrabri, te odluči vratiti se u Vatikan i oslikati kapelu prema svojim novim zamislima. Usprkos prvotnom papinom nezadovoljstvu, Michelangelo će stvoriti jedno od najvećih remek-djela...

Glavne uloge tumače izvrsni glumci, C. Heston i R. Harrison. Ovaj spektakularni film bio je nominiran za pet Oscara, a osvojio je nekoliko nagrada na raznim filmskim festivalima. Zanimljivo je da je irski slikar Niccolo d'Ardia Caracciolo za potrebe snimanja oslikao repliku Sikstinske kapele.


Komentari (0)

Foto