Putnik (2007)

JOURNEYMAN (Originalni naziv)

romantika fantastika sf

Ugledni novinar koristi neobjašnjivu sposobnost putovanja kroz vrijeme kako bi pomogao ljudima

 
Režija: Alex Graves
Scenarij: Kevin Falls, Matt McGuinness, Tom Szentgyorgyi
Uloge: Kevin McKidd, Gretchen Egolf, Charles Henry Wyson, Moon Bloodgood, ...

Filmografija

Spajajući tajanstvenost, nepredvidljivost i startnu neobjašnjivost najboljih ostvarenja znanstvene fantastike s uvjerljivim, detaljnim i preciznim oslikavanjem obiteljskog života, ravnim onome iz cijelog niza aktualnih američkih odličnih serija, "Putnik" je serija koja za sebe neće prikovati samo fanove ZF-a, nego i sve ljubitelje kvalitetno napisane i odlično odglumljene serije...

Dan Vasser (Kevin McKidd) ugledni je novinar koji mirno živi u San Franciscu zajedno sa svojom obitelji, sve dok jednoga dana neobjašnjivo ne počne putovati kroz vrijeme, bez da tome zna uzrok i razlog. Na svojim putovanjima Dan vrši znatan utjecaj te promijeni živote ljudi koje na njima upozna, neke na bolje, ali neke i na lošije. Njegovi iznenadni, česti i neobjašnjivi nestanci stvaraju mu mnogo problema na poslu i kod kuće, a na jednome od putovanja ponovno se susretne sa svojom bivšom zaručnicom Livijom (Moon Bloodgood), za koju je bio uvjeren da je poginula u avionskoj nesreći, što dodatno zakomplicira njegov sretan život u sadašnjosti, sa suprugom Katie (Gretchen Egolf) i sinom Zackom (Charles Henry Wyson). Danov sumnjičavi brat Jack (Reed Diamond), inače policijski detektiv, ozbiljan je u namjeri otkrivanja pravog razloga bratovih nestanaka.

Danova putovanja kroz vrijeme naizgled se događaju potpuno slučajno, a jedina naznaka skorašnjeg skoka kroz vrijeme jest instinktivni osjećaj koji mu se javi u glavi samo nekoliko sekundi prije. Kada putuje kroz vrijeme, čini se kao da Dan odjednom nestane u svome vremenu, te se jednako tako odjednom pojavi u prošlosti u koju dolazi, i to u blizini osobe kojoj bi trebao pomoći, što mu ne polazi uvijek za rukom. Željan odgovora na brojna pitanja koja ga more, Dan će se dati u potragu za osobama koje bi mu ih mogle osigurati, a vrlo brzo će saznati kako nije jedini koji posjeduje ovu nesvakidašnju sposobnost.

Koristeći serijski okvir za postepeno razvijanje priče u kojem se postavlja jednako pitanja koliko i daje odgovora, autor Kevin Falls, najpoznatiji po produkcijskom radu na nezaboravnoj seriji "Zapadno krilo", svakako je uvelike osvježio i obogatio žanr na koji se ovom prilikom odlučio. Na žalost, kako to često biva, unatoč odličnim kritikama i kultnom statusu kod žanrovskih poklonika, serija je otkazana nakon samo jedne sezone. S pozitivne strane, to znači kako trinaest snimljenih epizoda čini zaokruženu cjelinu, a opasnost da se serija u kasnijim stadijima razvodni ne postoji.


Komentari (0)

Foto