Bubnjevi duž Mohawka (1939)

DRUMS ALONG THE MOHAWK (Originalni naziv)

drama romantika vestern

Martin (H. Fonda) osnuje svoj dom blizu indijanskog teritorija ne misleći o riziku

 
Režija: John Ford
Scenarij: Sonya Levien, Lamar Trotti
Uloge: Henry Fonda, Claudette Colbert, Edna May Oliver, John Carradine, Ward Bond...

Filmografija

Snimljen u produkciji Darryla F. Zanucka i nominiran za Oscara u kategorijama najbolje fotografije i sporedne ženske uloge (Edna May Oliver), izvrstan vestern "Drums Along the Mohawk" velikog Johna Forda, filmaša tijekom karijere ovjenčanog s četiri Oscara, prvi je redateljev film realiziran u boji. Riječ je o impresivnoj adaptaciji romana Waltera D. Edmondsa, na čijem je scenariju uz L. Trottija i S. Levien nepotpisan surađivao i slavni književnik William Faulkner

Radnja filma zbiva se u Albanyju, država New York 1776. godine, uoči Američke revolucije. Nakon vjenčanja s Magdalenom "Lanom" Borst (C. Colbert), Gilbert "Gil" Martin (H. Fonda) sa svojom suprugom krene na put do naselja Deerfield u dolini Mohawk, na samom rubu teritorija istoimenog indijanskog plemena. Unatoč Laninu protivljenju Gil upravo na tom mjestu želi izgraditi njihov novi dom, ali zanemari činjenicu da pripadnici plemena Mohawka predvođeni zagonetnim bijelcem Toryjem Caldwellom (J. Carradine) učestalo teroriziraju i ponekad ubijaju malobrojno lokalno stanovništvo.

Nenaviknuta na tegoban život uz granicu Lana se teško prilagođava novom životu. Nakon što se pročuje da je počela Američka revolucija, Lana otkrije Gilu da je trudna. Ubrzo Mohawki napadnu i spale njihovo nedovršeno imanje, a Lana od straha i stresa pobaci. Izlaz iz nezavidne situacije ponudi im energična udovica Sarah McKlennar (E. M. Oliver), koja im ponudi smještaj i hranu.

Kad uskoro uslijede novi indijanski napadi, Gil, Lana i Sarah se s ostalim stanovnicima sklone u utvrđeno naselje Deerfield, gdje muškarci pod zapovjedništvom generala Nicholasa Herkimera (R. Imhof) organiziraju dobrovoljačku postrojbu. Odlučan suprotstaviti se Mohawkima, Herkimer svoje slabo opremljene i loše uvježbane ljude ubrzo povede u bitku protiv Indijanaca.


Komentari (0)

Foto