Heroj (2002)

YING XIONG / HERO (Originalni naziv)

avantura ratni povijesni

Uprizorenje jedne od brojnih kineskih legendi o stvaranju jedinstvene kineske države

 
Režija: Yimou Zhang
Scenarij: Bin Wang, Yimou Zhang, Feng Li
Uloge: Jet Li, Tony Leung Chin Wai, Maggie Cheung, Ziyi Zhang, Daoming Chen, ...

Filmografija

Film "Hero" je spoj art-filma složene narativne strategije i ingenioznog dizajna te tradicije kineskog, ponajprije hongkonškog borilačkog filma, Heroj je impresivno ostvarenje koje podjednako zadivljuje najrazličitije slojeve publike. Riječ je o najskupljem kineskom filmu svih vremena (budžet se procjenjuje na tridesetak milijuna dolara), također i onom koji je ostvario najveću zaradu na međunarodnom tržištu (samo u američkoj kino-mreži ostvario je preko 50 milijuna dolara, a bio je megahit na ogromnom azijskom tržištu)...

Treće stoljeće prije naše ere, Kina. Kralj kraljevstva Qin želi osvojiti ostalih šest kraljevstava i ujediniti ih u moćnu, jedinstvenu državu pod svojom vlašću. Ostala kraljevstva tome se opiru i njihovi najbolji ratnici pokušavaju izvršiti atentat na kralja Qina. Bezimeni ratnik dolazi u kraljevsku palaču tvrdeći da je ubio svo troje najopasnijih atentatora - Slomljeni Mač, Leteći Snijeg i Nebo. Kralj traži da mu ispriča kako je ubio svakog od njih, a sa svakom novom pričom pušta Bezimenog bliže sebi...

Najugledniji kineski sineast u povijesti te najveće dalekoistočne kinematografije koja zadnjih petnaestak godina doživljava silan procvat, Yimou Zhang, snimio je 2002. svoje do tad najambicioznije, najraskošnije i najskuplje ostvarenje Ying Xiong, kod nas poznato pod naslovom Heroj. Riječ je o uprizorenju jedne od brojnih kineskih legendi o stvaranju jedinstvene kineske države i prvom kineskom caru, a glavna misao priče je u plemenitom žrtvovanju izuzetnih pojedinaca "višoj" ideji zajedničkog dobra, dobra naroda kroz formiranje moćne države.

Zhang je ovim ostvarenjem podjednako imponirao i kineskim komunistima (kralj Qina, prvi kineski car, bio je omiljena povijesna ličnost Mao Ce Tunga koji je u njemu vidio vlastitog dalekog prethodnika) i kineskim nacionalistima, dok je filmofile zadivio nevjerojatnom raskošnošću dizajna i nadahnutošću stila, koji je pak izrazito podsjećao na onaj nešto ranije nastalog antologijskog kineskog ostvarenja Tigar i zmaj Anga Leea.

Među brojnim međunarodnim nagradama, film je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus za najbolji film na neengleskom jeziku. Spomenimo da je Zhang dvije godine kasnije snimio još fascinantniji film, svojevrsni idejni kontrapunkt, Kuću Letećih bodeža, u kojem individualne (erotske) interese pretpostavlja onima političkima, odnosno općima.


Komentari (0)

Foto