Prozor u dvorište (1998)

Rear Window (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Kad svjedoči misterioznom ubojstvu, paralizirani arhitekt čini sve kako bi ga razriješio

 
Režija: Jeff Bleckner
Scenarij: Cornell Woolrich, Eric Overmyer
Uloge: Christopher Reeve, Daryl Hannah, Robert Forster, Ruben Santiago- Hudson, ...

Filmografija

Jeff Bleckner ("Black River") upustio se je u tešku misiju režirajući remake Hitchcockovog filma s nezaboravnim James Stewartom i Grace Kelly. No, Christopher Reeve ("Superman") pokazao se dostojnom zamjenom za briljantnog Jamesa Stewarta, savršeno odigravši ulogu s kojom 1999. osvaja nagradu za glavnog glumca. Kvalitetu ovog televizijskog filma pokazuju i nominacije za Zlatni globus, Edgar Allan Poe nagradu i Emmy!

Svoj slavni triler Prozor u dvorište, prema kratkoj priči Cornella Woolricha, A. Hitchcock snimio je 1954. godine. Glavne uloge glumili su James Stewart i Grace Kelly. Film je bio nominiran za četiri Oscara: za scenarij, režiju, zvuk i kameru.
Četrdeset i četiri godine kasnije prema istom motivu - motivu nepokretnog čovjeka koji sjedi uz prozor i promatra zbivanja iza prozora susjedne kuće - snimljen je film u kojemu glavni junak nije samo slomio nogu, nego je posve oduzet od vrata naniže. Djevojka koja ga posjećuje nije njegova zaručnica nego poslovna suradnica. Ali je središnji motiv ostao isti: motreći jedan od stanova, on primijeti da se supružnici svađaju, a nakon jedne žestoke svađe žena nestaje i on je uvjeren da ju je muž ubio.

Glavni je junak arhitekt Jason Kemp (C. Reeve), bogat, darovit i slavan. Nakon prometne nesreće ostaje posve oduzet. Kako je vrlo bogat, čitav je njegov stan preuređen i prilagođen njegovim potrebama i to uz pomoć najsofisticiranije tehnologije. Svaki dan uz njega su medicinska sestra, terapeut Antonio (R. Stantiago-Hudson) i mlada pomoćnica Claudia (D. Hannah). Vrijeme provodi sjedeći uz prozor i to ga tako zaokuplja da se počinje zabavljati. Posebnu mu pozornost privuče jedan od stanova u kojemu se mlada plavuša, najčešće pijana, neprekidno prepire s agresivnim mužem. Nakon jedne prepirke koju Jason ne vidi, ali samo čuje glasove, čuje se ženin krik i nakon toga je više nema. Jason obavještava policiju, ali mu nitko ne vjeruje, jer nema tijela...

Ovaj uspjeli remake redatelja Jeffa Blecknera bio je nominiran za nagradu Edgar Allan Poe kao najbolji film 1998. godine, a C. Reeve osvojio je nagradu udruženja glumaca i bio nominiran za Zlatni globus. Tragična je podudarnost da je Reeve - najpoznatiji filmski Supermen svih vremena - u stvarnom životu nakon pada s konja ostao oduzet poput arhitekta Jasona Kempa, lika kojega je glumio.


Komentari (0)

Foto