Morski ljudi (1999)

Sea People (Originalni naziv)

drama obiteljski fantastika

Usamljena tinejdžerica upoznaje neobičan stari par čiji je život u magičnoj vezi s morem

 
Režija: Vic Sarin
Scenarij: Wendy Biller, Christopher Hawthorne
Uloge: Hume Cronyn, Joan Gregson, Tegan Moss, Shawn Roberts

Filmografija

Amanda susreće jako neobičan stariji par, Johna i Bridget McRae. Pri susretu je uvjerena da je pala pod njihov urok, nakon kojeg će se pretvoriti u morsku sirenu. Amanda odluči uzeti stvari u svoje ruke i suočiti se s McRaeovima. Ono što sazna, zauvijek će joj izmijeniti život.

Četrnaestgodišnja Amanda (T. Moss) živi s roditeljima u malom ribarskom gradu u Novoj Škotskoj. Bavi se plivanjem na duge pruge i sanja da jednog dana prepliva La Manche kao i njezin uzor, plivačica Gertrude Ederle koja je to učinila dvadesetih godina. Nakon što se zatvori mjesna tvornica ribljih konzervi, Amandin otac nađe posao u mjestu gotovo dvjesto kilometara udaljenom od grada u kojem žive. Ljuta što joj otac mora živjeti odvojen od obitelji, Amanda dođe pred zatvorenu tvornicu i počne je gađati kamenjem. U tom trenutku pojavi se mali kamion. Iz njega izađe starac, popne se na ogradu mosta i skoči u more. Amanda je uvjerena da se namjerava ubiti pa skoči za njim da ga spasi. Ali, starac se u moru osjeća "kao riba u vodi" i kaže joj da se samo htio okupati. Amandu mokru i promrzlu odvede u svoju skromnu kuću gdje je upozna sa ženom Bridget (J. Gregson). Starac se zove John McRae (H. Cronyn). I on i žena hrane se samo algama, školjkama, ribama i morskim travama. Amanda se kod njih osuši, a drugi dan dođe im se zahvaliti. Tad doživi šok. Nađe Johna i Bridget kako spavaju u velikim akvarijima napunjenim morskom vodom...

Film je bio nominiran za Daytime Emmyje kao najbolji film za mlade, za najbolju režiju, scenarij i glavnu ulogu Humeu Cronynu, a osvojio je nagradu udruženja američkih scenarista za najbolji film za djecu. Tegan Moss bila je nominirana za nagradu Young Artist za ulogu Amande.


Komentari (2)

Foto