Crnac, crn ko gar, crn ko dimnjačar (2006)

NEGER, NEGER, SCHORNSTEINFEGER / DESTINED TO WITNESS (Originalni naziv)

drama

Autobiografska priča o odrastanju Hans-Jürgena Massaquoija u nacističkoj Njemačkoj

 
Režija: Jörg Grünler
Scenarij: Beate Langmaack, Hans Jürgen Massaquoi
Uloge: Veronica Ferres, Thando Walbaum, Steve-Marvin Dwumah, Michael Ginsburg, ...

Filmografija

Serija je snimljena prema autobiografiji Hans-Jürgena Massaquoija, malenom crnom dječaku liberijskog podrijetla koji je zahvaljujući hrabrim stanovnicima Hamburga, ljudima koji su dokazali svoj karakter u presudnim trenucima i sačuvali ostatke ljudske pristojnosti. No prije svega, oslonac u teškim vremenima bila mu je majka. Kad se zaljubila u muškarca koji se s vremenom priklonio nacistima, ona je proživljavala unutrašnji raskol, no uvijek je bila spremna učiniti sve kako bi zaštitila sina...

Kao jedan od rijetkih crnaca u prijeratnoj Njemačkoj Hans-Jürgen Massaquoi odrastao je u imućnoj obitelji u hamburškoj otmjenoj četvrti Rotherbaum. Njegov djed, bivši plemenski kralj, liberijski je konzul. Njegove sluge su bijelci. Maleni Hans-Jürgen ne može zamisliti drukčiji život. No, liberijska obitelj napušta zemlju. Hans-Jürgen Massaquoi i njegova majka Bertha ipak ostaju i sele se u omanji stan u radničkoj četvrti Barmbek. Majka se zapošljava kao medicinska sestra, a uskoro vlast preuzmu nacisti.

Djeca na ulici počinju Hans-Jürgena nazivati crnčugom, ali ne zadugo. Hans-Jürgen je pametan i zna se braniti pa je društveni izopćenik uskoro prihvaćen. Samo da nije morao okusiti okrutnost nacista koji u najmanju ruku u njemu ne vide arijevca. Što je nacistička vladavina dugotrajnija, to je opasnost za Hans-Jürgena veća. Svaki sukob s okolinom može završiti njegovom deportacijom. Srećom, u pomoć mu uvijek pritječu susjedi ili učiteljica.

 


Komentari (0)

Foto