Rastava na francuski način (2003)

LE DIVORCE (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Dolaskom u posjet sestri, mlada Amerikanka podliježe francuskim čarima te se zaljubljuje

 
Režija: James Ivory
Scenarij: Ruth Prawer Jhabvala, James Ivory
Uloge: Kate Hudson, Naomi Watts, Melvile Poupaud, Thierry Lhermitte, Glenn Close...

Filmografija

''Rastava na francuski način'' jedan je od iznimno rijetkih filmova autorsko-producentskog trija James Ivory - Ruth Prawer Jhabvala - Ismail Merchant koji se zbiva u modernom vremenu. No dominirajuća tema filma je karakteristična - sraz različitih kultura.

Atraktivna Isabel Walker (K. Hudson) iz Kalifornije stiže u Pariz u posjet svojoj trudnoj sestri Roxeanne de Persand zvanoj Roxy (N. Watts), upravo u vrijeme dok očajnu Roxy zbog preljuba napušta muž Charles-Henri (M. Poupaud). Dok Roxy oko razvoda i nasljedstva započinje žestoku borbu sa suprugom, koji ju je napustio zbog veze s atraktivnom Ruskinjom Magdom Tellman (R. Hartner), Isabel upozna otmjenog i uglednog diplomata Edgara Cosseta (T. Lhermitte), jednog od stupova francuskog društva i Charles-Henrijeva ujaka. Nakon što se s Charles-Henrijem upusti u ljubavnu vezu, Isabel će doznati da glavnu riječ u obitelji de Persand ima stara matrona Suzanne (L. Caron). Sve će se dodatno zakomplicirati kad se u priču uplete ljubomorni Magdin suprug (M. Modine), te kad Isabel privuče njezin vršnjak Yves (R. Duris). A kad ubrzo izbije skandal, američki će se duh i temperament sukobiti s francuskom otmjenošću i tvrdoglavošću...

O FILMU

Film je adaptacija istoimenog romana američke prozaistice, esejistice i satiričarke Diane Johnson koja je bila jedna od koscenaristica remek-djela "Isijavanje" Stanleya Kubricka. Komedija je iskoristila stereotipe o Amerikancima i Francuzima, kao i o njihovim odnosima. Francuzi su tako prikazani kao oholi ljudi koji nadmeno i sumnjičavo gledaju na američku jednostavnost i ono što smatraju nedostatkom otmjenosti, iako istodobno obožavaju američke sapunice, dok Amerikancima smeta francuska umišljenost i uštogljenost.

U Veneciji je film dobio Nagradu Wella u katergoriji redatelja i glumice (Naomi Watts).

 


Komentari (0)

Foto