Zvjerinjak (1978)

NATIONAL LAMPOON'S ANIMAL HOUSE (Originalni naziv)

komedija

Pokvareni dekan s elitnim studentskim bratstvom želi uništiti bratstvo otkvačenjaka

 
Režija: John Landis
Scenarij: Chris Miller, Harold Ramis, Douglas Kenney
Uloge: Tim Matheson, John Belushi, Thomas Hulce, Peter Riegert, Karen Allen, ...

Filmografija

Na prijelazu sedamdesetih u osamdesete godine, redatelj John Landis stekao je kultni status, a istodobno njegovi su filmovi iz tog razdoblja (Braća Blues, Američki vukodlak u Londonu, Kolo sreće) bili i komercijalno iznimno uspješni. Prvi u nizu tih kultnih i komercijalnih ostvarenja bila je komedija Zvjerinjak, drugi Landisov redateljski rad, kojem je jedan od scenarista bio i Harold Ramis, poznati glumac i scenarist (Istjerivači duhova 1 i 2) koji će se kasnije afirmirati i kao uspješan redatelj (Najdulji dan, Analiziraj ovo 1 i 2).

Godine 1962. na Faber koledžu djeluju dva studentska bratstva - elitna Omega s najodličnijim studentima, te prezrena Delta u kojoj se okupljaju otkvačenjaci, buntovnici i gubitnici. Na čelu Omege su ulickani štreberi Greg Marmalard i Doug Niedermeyer, a na čelu Delte formalno Robert Hoover, ali glavne su face Eric Stratton zvani Otter, Donald Schoenstein zvani Boon i John Blutarsky zvani Bluto. Pokvareni dekan Vernon Wormer želi uništiti Deltu i izbaciti njezine pripadnike s koledža, i u tim planovima oslanja se na vođe Omege...

Film je zasnovan na sukobu predstavnika anarhoidnih sklonosti s reprezentima uređenog i uštogljenog društva, pri čemu su uređenost i uštogljenost ovdje neraskidivo povezani s represijom i korumpiranošću.

Brojnim i raznovrsnim glumačkim ansamblom dominiraju Tim Matheson (1941., Biti ili ne biti, Krepaj Fred!, TV-serija Zapadno krilo) i John Belushi (Braća Blues), a tu je i niz drugih poznatih imena - T(h)om(as) Hulce (Amadeus), Karen Allen (Lutalice, Mamac, Otimači izgubljenog kovčega, Čovjek sa zvijezde), Donald Sutherland (MASH, Klute, Invazija tjelokradica, Obični ljudi, Sjaj i bijeda Hollywooda, Svemirski kauboji); u maloj ulozi gledatelji će prepoznati i onda sasvim mladog Kevina Bacona (Footloose, Divlja igra, Woodsman: dodir bez opravdanja, Mistična rijeka). John Landis kasnije je snimio još niz popularnih komedija, od kojih su najpoznatije Špijuni poput nas, Tri amigosa, Oscar, Policajac s Beverly Hillsa 3, Blues Brothers 2000.


Komentari (1)

Foto