Vrijeme ubijanja (1996)

A Time to Kill (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Priča o sudačkoj drami crnca koji je pokušao osvetom istjerati pravdu

 
Režija: Joel Schumacher
Scenarij: Akiva Goldsman
Uloge: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey

Filmografija

Sudačka drama i borba za pravdu usred zapaljenih strasti i rasnih predrasuda. U gradić na Missisipiju rasna podvojenost kulminira uz teror Ku KLux Klana, marševe aktivista, medijsko ludilo i brutalne nerede. Dvoje mladih pravnika odlučuje spasiti oca kojeg su osudili na smrt jer se osvetio za zlostavljanje svojeg djeteta.

Ovaj napeti film, nastao je prema romanu Johna Grishama, a u centar zbivanja postavlja suđenje obojenom čovjeku koji je pokušao uzeti pravdu u svoje ruke.
Nakon što su zakon i sud propustili osuditi krivca, Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) osobno je kaznio silovatelja i ubojicu svoje desetogodišnje kćeri. Za očekivati je u ovakvim slučajevima da očajni otac kod porote izazove sažaljenje i razumijevanje, no, na žalost, Carl i njegova kći su Afro-amerikanci, počinitelj je bijelac, a cijeli slučaj se događa u Mississippiju, državi koja je poznata po svom rasističkom opredjeljenju i segregaciji. Štoviše, situacija je utoliko gora što lokalni KKK, koji predvodi Freddie Lee Cobb (Kiefer Sutherland), postaje sve popularniji. Kada Hailey izabere Jakea (Matthew McConaughey), novaka u odvjetničkom poslu, kao svog branitelja, čini se da mu nema spasa. No Jake potraži savjet svog profesora prava Luciena Willbanksa (Donald Sutherland).Kako se ponijeti kada je pravda slijepa, a zločinac uživa na slobodi, ključno je pitanje odlične kriminalističke drame koju je vrlo uvjerljivo postavio iskusni Joel Schumacher ("Batman i Robin", "Batman zauvijek", "Klijent", "Dan Ludila", "Telefonska govornica", "Fantom iz opere") prema istoimenom romanu popularnog Johna Grishama, koji se proslavio "Tvrtkom" i "Klijentom".
Ansambl glumaca je zaista izuzetan te svaka zvijezda opravdava svoje slavno ime. Od Matthewa McConaugheya, Sandre Bullock, Samuela L. Jacksona, Donalda Sutherlanda, Kiefera Sutherlanda, Kevina Spaceya, Ashely Judd i Olivera Platta, izbor je pomno i ispravno odbaran pa ne čudi da izvedbe karizmatičnih glumaca uistinu impresioniraju.

Komentari (4)

Foto