Odjednom predsjednik (2003)

HEAD OF STATE (Originalni naziv)

komedija

Priča o malom čovjeku koji dospijeva u politiku i dobiva priliku ispraviti nepravdu

 
Režija: Chris Rock
Scenarij: Chris Rock, Ali LeRoi
Uloge: Chris Rock, Bernie Mac, Dylan Baker, Nick Searcy, Lynn Whitfield, ...

Filmografija

Želite li snimiti komediju koja će naglavce izokrenuti predsjedničke izbore, Chris Rock je pravi glumac za to: ovaj je crnoputi komičar poznat po beskompromisnom iznošenju stavova, a zanimanje za politiku primjetno je po angažmanu u popularnom ABC-evom showu "Politically Incorrect".

"Odjednom predsjednik" bespoštedna je analiza američkih predsjedničkih izbora, britka satira s Chrisom Rockom kao slučajnim kandidatom. U svijetu u kojem predsjednički timovi sami iznajmljuju prostitutke za svoje kandidate, kako bi preduhitrili medije i držali sve pod kontrolom, prisutnost novog kandidata bez dlake na jeziku, prava je tempirana bomba u svijetu politike.

Nakon zrakoplovne nesreće u kojoj je tragično preminuo jedan od predsjedničkih kandidata, demokratska stranka mora donijeti trenutačnu odluku i izabrati novog kandidata. Izbor pada na člana gradske uprave, pričljivog Maysa Gilliama (Chris Rock), poznatog kao heroja koji je spasio staricu i njenu mačku iz goruće zgrade. Iako je vrhuška stranke sigurna da Mays nema nikakve šanse, njegovo je prisustvo zapravo priprema terena za iduće izbore. No kada otkačeni Mays odluči odbaciti pomno pripremljene, unaprijed napisane govore i slogane, njegova popularnost zabilježi veliki porast. I dok protivnička stranka panično traži prljave detalje iz Maysove prošlosti, simpatični kandidat uvodi svojeg brata, Mitcha (Bernie Mac), u svijet politike, i započinje romansu s lijepom djelatnicom benzinske postaje, Lisom (Tamala Jones)…

 "Odjednom predsjednik" u svojoj je osnovi jednostavna priča o malom čovjeku koji dospijeva na šahovsku ploču politike i dobiva jedinstvenu priliku ispraviti nepravdu, baš kao u filmovima legendarnog Franka Capre. Radnja Rockovog filma prepuna je duhovitih komentara na pojedinačne korake kandidata u izbornom procesu, kao i samokritike američke vanjske politike. Unatoč visokoj politiziranosti filma, prva i primarna briga autora bila je gledateljska zabava, pa film funkcionira prvenstveno kao komedija, a tek onda kao politička drama. Većina gegova ove briljantne komedije temeljena je na političkim načelima koja podrazumijevaju da kandidati govore ono što je napisano, a ne ono što sami misle. Ulogu senatora Arnota ostvario je čuveni James Rebhorn, jedan od najuvjerljivijih karakternih glumaca svih vremena.


Komentari (0)

Foto