Klopka za inspektora Callahana (1973)

Magnum Force (Originalni naziv)

akcija kriminalistički

Inspektor H. Callahan istražuje slučaj serije ubojstava koja su povezana s policijom

 
Režija: Ted Post
Scenarij: Harry Julian Fink, Rita M. Fink
Uloge: Clint Eastwood, Hal Holbrook, Mitchell Ryan, David Soul, Robert Urich, ...

Filmografija

Veličanstveni Clint Eastwood reprizira jednu od uloga koje su ga najviše proslavile, onu beskompromisnog inspektora Harryja Callahana, legendarnog Prljavog Harryja, u ovom sjajnom akcijskom filmu u kojem za kriminalce, nosili oni i policijske značke, nema nimalo milosti.

Nakon što je riješio slučaj brutalnog Scorpia, Harry Callahan nađe se suočen s drugom vrstom kriminala, onom zaštićenom paravanom policijske značke. Zbog pravnih i tehničkih zavrzlama čovjek je oslobođen optužbi za ubojstvo, no uskoro je pronađen mrtav, zajedno sa svojim odvjetnikom, vozačem i tjelohraniteljem. Callahan i novi partner Early Smith (Felton Perry) počinju istraživati, ali ih u tome spriječi njihov šef, poručnik Neil Briggs (Hal Holbrook), čovjek kojeg Harry duboko prezire. Callahan i Smith, međutim, ne miruju, s obzirom na cijeli val krvavih ubojstava koji je zadesio San Francisco, a čija međusobna povezanost zapliće čvor sve do samog vrha policijske hijerarhije. Kada na njega pištolj potegne i sam šef, Harryju je jasno da su ovaj put ulozi mnogo veći.

"Što ako se uspaniče i počnu pucati?" - "Nema ništa loše kod pucanja, ako se puca u prave ljude", kratka je dijaloška sekvenca "Klopke za inspektora Callahana", drugog dijela policijske sage o Prljavom Harryju, koja na najbolji mogući način ocrtava stav slavnog inspektora kada je riječ o obračunavanju s kriminalcima. Upravo su ta beskompromisna čvrstoća i gotovo manijakalna odlučnost proslavile naslovni lik, a od filmova o njemu učinile prave festivale akcije.

Nakon velikog uspjeha filma "Prljavi Harry" (1971), koji je režirao Don Siegel, producenti su odlučili pokrenuti serijal filmova o tvrdokornom policijskom inspektoru Harryju Callahanu i upravo prvi nastavak izvornika, "Klopka za inspektora Callahana" temeljen na scenariju dvojice talenata koji će za koju godinu i sami postati redateljske zvijezde - Johna Miliusa (Dan velikih valova, Conan) i Michaela Cimina (Lovac na jelene, Vrata raja), imao je cilj pokazati kako je Harry u svom poslu nepokolebljivi individualist bez iluzija o ljudskoj prirodi. "Klopka za inspektora Callahana" izvanredno je solidan i uzbudljiv žanrovski komad s izvrsno raspoloženim C. Eastwoodom, koji je već tada bio na pola puta do današnjeg statusa žive legende

Komentari (5)

Foto