R.Pilcher: Skupljači školjaka (2006)

R. Pilcher: Shell Seekers (Originalni naziv)

drama romantika

Lakši srčani udar ostarjelu kći slikara nagna na razmišljanja o životu i svoje troje djece

 
Režija: Piers Haggard
Scenarij: Rosamunde Pilcher, Brian Finch
Uloge: Vanessa Redgrave, Victoria Smurfit, Victoria Hamilton, Sebastian Koch, ...

Filmografija

Penelope Keeling, kći slavnog slikara, može se osvrnuti na ispunjen život, pun promjena: bohemsko djetinjstvo u Londonu i u divljini Cornwalla, nesretan brak tijekom ratnih godina i vrijeme provedeno s jedinim muškarcem kojega je ikad uistinu voljela.

Penelope Keeling je odgojila troje vrlo različite djece: Oliviju, posebno dijete koje je poput svoje majke istodobno i čvrsto i ranjivo; Noela, bezobzirnog i egoističnog sina te Nancy, prvorođeno dijete koje je ogorčeno zbog svoje pohlepe i zlobe. Nakon lakšeg srčanog udara, ta 64-godišnjakinja po prvi put uzme malo vremena da razmisli o svom dosadašnjem životu. Nakon što je samovoljno otišla iz bolnice, odlučna i neovisna Penelope vraća se u svoj trošni ljetnikovac u Cotswoldsu.

Odande otputuje na mediteranski raj Ibizu kako bi posjetila Oliviju. Ondje upozna Cosma, prijatelja svoje kćeri, i njegovu kćer Antoniju, koja je stalno podsjeća na njezin život tijekom rata. Priča se razotkriva kao slagalica, stalno skače između četrdesetih godina i sadašnjosti. Doznajemo više o njezinu braku s Ambroseom i rođenju troje toliko različite djece koje je s vremenom naučila prihvaćati onakvu kakva jesu. A doznajemo više i o Richardu, naočitom, romantičnom muškarcu kojeg je voljela i za kojeg se željela udati, ali kojeg joj je rat naposljetku uzeo.

Ta priča o izgubljenoj ljubavi danas se ponavlja u ljubavi Antonije, koja se doseli Penelopi, i misterioznog Danusa. Tajne, strast i ljubavne patnje iz Penelopine mladosti mogli bi se ponoviti i kod ovog mladog para ako ne uspiju učiti iz svoje nesreće i biti iskreni jedno prema drugome.

The Shell Seekers je bio prvi u nizu ljubavnih romana Rosamunde Pilcher od kojih su zadrhtala srca milijuna ljudi diljem svijeta. Prodao se u više od pet milijuna primjeraka te je bivšu tajnicu u šezdeset i trećoj godini katapultirao u prvi plan toga žanra. Ova je ljubavna i dramatična obiteljska priča, sa svim prepoznatljivim elementima Rosamunde Pilcher, jedva čekala televizijsku ekranizaciju.

Film je nevjerojatn zbog emotivne priče i kompleksne narativne strukture koja mudro isprepleće različite vremenske linije.Nezamjenjiva Vanessa Redgrave ("Ubojstvo u Orient Expressu", "Kuća duhova") briljira kao glava obitelji, noseći film svojim prikazom uznemirene, ali živahne starije žene. The Shell Seekers su ljubavno i emotivno pripovijedanje najbolje vrste koje je udarilo temelje tradiciji Rosamunde Pilcher, a ova ga adaptacija samo diže na još viši nivo.


Komentari (0)

Foto