Umrli su u čizmama (1941)

They Died With Their Boots On (Originalni naziv)

drama romantika ratni biografski

Pogled na život legendarnog američkog generala, Georga Custera

 
Režija: Raoul Walsh
Scenarij: Wally Kline
Uloge: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin, ...

Filmografija

Unatoč značajnom odstupanju od povijesnih činjenica film "They Died With Their Boots On" ostvario je velik uspjeh. Ovo je ujedino i posljedni film na kojem su surađivali Errol Flynn i Olivia de Havilland.

Godine 1857. mladi George Armstrong Custer (E. Flynn) stiže na vojnu akademiju West Point u raskošnoj odori po vlastitom kroju sa psima ljubimcima. Kadet Ned Sharp (A. Kennedy) našali se s njim i smjesti ga u odaje jednog generala, što rezultira skandalom. Custer se više udvara lijepoj Elizabeth Bacon (O. de Havilland) nego što posvećuje pažnju vojničkom studiju. Nakon što u jednom sukobu 1861. nokautira kadeta Sharpa, završi u vojnom zatvoru. Izbije Građanski rat između Sjevera i Juga i general Sheridan (J. Litel) oslobađa Custera i šalje ga kao časnika na bojište gdje se istakne vještinom zapovijedanja i hrabrošću. Promoviran je u čin brigadnog generala i nakon rata oženi se s Elizabeth. Ne može se pomiriti sudbinom odbačenog gubitnika, Custer počinje piti i Elizabeth mu uspije ishoditi službu na Divljem zapadu, u Fort Lincolnu, odakle se vode bitke s plemenom Siouxa. Custer shvaća da korumpirani trgovci poput Sharpa siju mržnju prema Indijancima i trudi se sačuvati mir sa Siouxima koje predvodi hrabri poglavica Ludi Konj (A. Quinn)…

Vestern "Umrli su u čizmama" jedan je od najboljih filmova američkog klasika Raoula Walsha (Bagdadski lopov, Bijelo usijanje, Burne dvadesete godine, Kapetan Horatio Horblower, Gentleman Jim, Udaljena truba, Pravac Burma). Iako film u mnogim sastavnicama odstupa od povijesnih činjenica, to nimalo ne umanjuje njegovu vrijednost, ponajviše zbog Walshova osebujnog stila i tretmana junaka. Walshova opsesija pustolovinom kao načinom života daje njegovu junaku romantičnu auru, a humor i duhovita glumačka interpretacija Errola Flynna daju toj romantičnoj auri privid životne stvarnosti. Iako načelno glorificira jednog američkog povijesnog junaka, Walsh uspijeva dati kritički okvir njegove sudbine i tako pokazati dvoličnost i pogubnost američke politike prema Indijancima u 19. stoljeću.


Komentari (0)

Foto