TV vijesti (1987)

BROADCAST NEWS (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Priča o neobičnm ljubavnom trokutu unutar jedne moćne televizijske kuće

 
Režija: James L. Brooks
Scenarij: James L. Brooks
Uloge: William Hurt, Albert Brooks, Holly Hunter, Robert Prosky, Lois Chiles, ...

Filmografija

Romantična komedija "Vijesti!" legendarnog oskarovca Jamesa L. Brooksa svakako je jedan od najtoplijih filmova osamdesetih godina prošlog stoljeća, istovremeno pametan i zabavan, emotivan i racionalan, film koji duhovitim pristupom potpuno rasvjetljuje politiku funkcioniranja jedne moćne televizijske kuće. Brooks svoj film, međutim, sidri u drugi žanr, onaj neobičnoga ljubavnog trokuta, čiji se finalni rasplet vjerojatno i može predvidjeti, ali koji time nimalo ne gubi na zanimljivosti i uvjerljivosti puta kojim se do njega došlo.

Otkako je bila djevojčica, Jane je znala da će biti televizijska novinarka. Već kao dijete sastavljala je vijesti, pisala tekstove na pisaćem stroju, istraživala, bila nevjerojatno uporna, prodorna i istinoljubiva.

Tom je bio darovito i popularno dijete, svjestan da svoj uspjeh može prije svega pripisati svom prikladnom izgledu. Aaron, potpuno suprotno, nije bio popularan i nitko u njemu nije vidio kvalitete koje je imao. Jane (H. Hunter) i Aaron (A. Brooks) rade zajedno i najbolji su prijatelji. Oboje inteligentni i daroviti, savršeno se razumiju i dopunjuju. Poznaju jedno drugo u dušu. Jane zna da je Aaron najbolji reporter s kojim je ikada radila, ali da će uvijek sebe doživljavati kao gubitnika. Ni jedno ni drugo nemaju ljubavne veze. Kad u njihovu postaju na mjesto voditelja dođe Tom Grunick (W. Hurt), zgodan, samopouzdan, sposoban, ali bez pravog žara, Jane će i protiv svoje volje pasti na njegov šarm. Istodobno kako raste temperatura u odnosima između Jane, Toma i Aarona, televizijska je mreža odlučila skresati troškove i samo u njihovoj postaji sprema se nekoliko desetaka otkaza...

Broadcast News istodobno je komedija, drama i satira o televizijskom novinarstvu i etici, koja pokazuje kirurški detaljno poznavanje tog posla iznutra. Režirao ga je prema vlastitom originalnom scenariju James L. Brooks, redatelj koji je osvojio Oscara za scenarij i režiju za film "Vrijeme nježnosti", koji je dobio Oscara i kao najbolji film 1983. Brooks je bio nominiran za Oscare za još tri filma: "Bolje ne može" (za scenarij i režiju); "Jerry Maguire" (najbolji film) i "Broadcast News" - za scenarij i najbolji film, montažu, kameru, glavnu žensku ulogu (H. Hunter), glavnu mušku ulogu (W. Hurt) i sporednu mušku ulogu (A. Brooks).

Imao je i četiri nominacije za Zlatni globus: za scenarij, režiju, glavnu žensku ulogu i glavnu mušku ulogu. Osvojio je još niz strukovnih nagrada, a najviše ih je prikupila Holly Hunter: nagrada Bostonskog udruženja filmskih kritičara (BSFC); nagrada Losanđeleskog udruženja filmskih kritičara (LAFCA), Srebrni medvjed; nagrada National Bord of Review (NBR), nagrada Njuroških filmskih kritičara (NYFCC). Albert Brooks proglašen je najboljim glumcem u američkoj komediji 1987. godine i osvojio je nagradu bostonskih filmskih kritičara, koji su dali nagradu i Brooksu za scenarij. Scenarij su nagradili i udruženja američkih pisaca i njujorških filmskih kritičara.


Komentari (0)

Foto